Pistacje: Orzechy na ratunek oczom

article cover

Pistacje: Orzechy na ratunek oczom

Na tle innych orzechów wyróżnia je wyjątkowo wysoka zawartość witaminy A, występującej pod postacią beta-karotenu. Mogą więc być najsmaczniejszą profilaktyką kurzej ślepoty i wystąpienia zespołu suchego oka, który jeszcze nigdy nie dokuczał nam tak dotkliwie, jak w czasie pandemii. Wyizolowani społecznie realizujemy przy pomocy komputerów i smartfonów nie tylko obowiązki związane z nauką i pracą. Do świata on-line przenieśliśmy znaczną część rozrywek. Oczy są przemęczone. Duża dawka niebieskiego światła osłabia je, a jedną z częściej występujących dolegliwości jest zespół suchego oka. Konieczne jest robienie higienicznych przerw w korzystaniu z urządzeń elektronicznych. Nie mniej ważne, by wesprzeć oczy od środka. Zdrowa, zbilansowana dieta to najlepsze, co możemy zobaczyć. Pistacje powinny mieć w niej stałe miejsce. Ewa Koza, mamsmak.com
Na tle innych orzechów wyróżnia je wyjątkowo wysoka zawartość witaminy A, występującej pod postacią beta-karotenu. Mogą więc być najsmaczniejszą profilaktyką kurzej ślepoty i wystąpienia zespołu suchego oka, który jeszcze nigdy nie dokuczał nam tak dotkliwie, jak w czasie pandemii. Wyizolowani społecznie realizujemy przy pomocy komputerów i smartfonów nie tylko obowiązki związane z nauką i pracą. Do świata on-line przenieśliśmy znaczną część rozrywek. Oczy są przemęczone. Duża dawka niebieskiego światła osłabia je, a jedną z częściej występujących dolegliwości jest zespół suchego oka. Konieczne jest robienie higienicznych przerw w korzystaniu z urządzeń elektronicznych. Nie mniej ważne, by wesprzeć oczy od środka. Zdrowa, zbilansowana dieta to najlepsze, co możemy zobaczyć. Pistacje powinny mieć w niej stałe miejsce. Ewa Koza, mamsmak.com
Pistacje nazywane są również zielonymi migdałami albo orzechami szczęścia. Mały zielonkawy orzech zamknięty jest w chroniącej go szarawej łupinie. Gdy dojrzewa, skorupka pęka, ale wciąż spełnia funkcję ochronną. Możemy kupić obrane orzechy pistacjowe, albo zarezerwować dla siebie frajdę wyciągania ich z łupinek, co jest dobrym zajęciem dla rąk i pomaga lepiej zapanować na ilością zjadanego przysmaku.
Pistacje nazywane są również zielonymi migdałami albo orzechami szczęścia. Mały zielonkawy orzech zamknięty jest w chroniącej go szarawej łupinie. Gdy dojrzewa, skorupka pęka, ale wciąż spełnia funkcję ochronną. Możemy kupić obrane orzechy pistacjowe, albo zarezerwować dla siebie frajdę wyciągania ich z łupinek, co jest dobrym zajęciem dla rąk i pomaga lepiej zapanować na ilością zjadanego przysmaku.
Z pistacjami jest podobnie, jak z większością przekąsem, czasem trudno przestać jeść. Zdarza się, że musimy opróżnić opakowanie, ale to nie jest dobry pomysł. Choć pistacje mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują gwałtownego wyrzutu glukozy ani insuliny, są wysokokaloryczne. Dlatego umiar, jak zawsze, jest kluczowy. Garść pistacji to optymalna dzienna dawka. Zjadając więcej pochłaniamy zbędne kalorie i możemy doprowadzić do bólu brzucha, bo pistacje mają pokaźne dawki błonnika.
Z pistacjami jest podobnie, jak z większością przekąsem, czasem trudno przestać jeść. Zdarza się, że musimy opróżnić opakowanie, ale to nie jest dobry pomysł. Choć pistacje mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują gwałtownego wyrzutu glukozy ani insuliny, są wysokokaloryczne. Dlatego umiar, jak zawsze, jest kluczowy. Garść pistacji to optymalna dzienna dawka. Zjadając więcej pochłaniamy zbędne kalorie i możemy doprowadzić do bólu brzucha, bo pistacje mają pokaźne dawki błonnika.
Orzechy szczęścia są dobrym wsparciem dla serca – obfitują w potas. Pomagają normalizować poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki obecności wapnia i fosforu wzmacniają zęby i kości, usprawniają też pracę układu nerwowego – obfitują w szereg witamin z grupy B. Mają bogaty pakiet antyoksydantów, łącznie z, okrzykniętą królową młodości, witaminą E. Hamują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Orzechy szczęścia są dobrym wsparciem dla serca – obfitują w potas. Pomagają normalizować poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki obecności wapnia i fosforu wzmacniają zęby i kości, usprawniają też pracę układu nerwowego – obfitują w szereg witamin z grupy B. Mają bogaty pakiet antyoksydantów, łącznie z, okrzykniętą królową młodości, witaminą E. Hamują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Jako jedyne wśród orzechów, pistacje zawierają luteinę i zeaksantynę – kluczowe dla dobrej pracy narządu wzroku antyoksydanty. Sprzyjają utrzymaniu siatkówki oka w dobrej kondycji, chroniąc ją przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. To nie wszystkie pistacjowe argumenty dla oczu.
Jako jedyne wśród orzechów, pistacje zawierają luteinę i zeaksantynę – kluczowe dla dobrej pracy narządu wzroku antyoksydanty. Sprzyjają utrzymaniu siatkówki oka w dobrej kondycji, chroniąc ją przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. To nie wszystkie pistacjowe argumenty dla oczu.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?