Pitaja: Truskawkowa gruszka

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij
article cover
123RF/PICSEL

Pitaja: Truskawkowa gruszka

Ten zestaw prezentuje się wyśmienicie zarówno wtedy, gdy owoc pocięty w plastry zdobi półmiski z przekąskami, jak i wówczas, gdy pokrojony w kostki dodamy do owocowo-warzywnych sałatek. W każdym wariancie wyróżni się i doda egzotycznego blasku zwykłym produktom. Już w połączeniu z najprostszym deserem lodowym stworzy wyszukaną delicję. Pitaja zyskuje smakowo, gdy delikatnie ją schłodzimy. Oczywiście można jeść ją solo, wystarczy przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką, analogicznie jak kiwi.
Ten zestaw prezentuje się wyśmienicie zarówno wtedy, gdy owoc pocięty w plastry zdobi półmiski z przekąskami, jak i wówczas, gdy pokrojony w kostki dodamy do owocowo-warzywnych sałatek. W każdym wariancie wyróżni się i doda egzotycznego blasku zwykłym produktom. Już w połączeniu z najprostszym deserem lodowym stworzy wyszukaną delicję. Pitaja zyskuje smakowo, gdy delikatnie ją schłodzimy. Oczywiście można jeść ją solo, wystarczy przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką, analogicznie jak kiwi. 123RF/PICSEL
Pitaja jest egzotycznym owocem niektórych gatunków kaktusa. Wywodzi się z Ameryki Południowej, ale dziś uprawiana jest głównie w krajach azjatyckich. Skąd określenie „smoczy” na ten kształtny owoc o łagodnej linii? Ponoć wziął się od spiczaście zakończonych liści, które go wieńczą.
Pitaja jest egzotycznym owocem niektórych gatunków kaktusa. Wywodzi się z Ameryki Południowej, ale dziś uprawiana jest głównie w krajach azjatyckich. Skąd określenie „smoczy” na ten kształtny owoc o łagodnej linii? Ponoć wziął się od spiczaście zakończonych liści, które go wieńczą. 123RF/PICSEL
Choć jest wizualnie wielokrotnie piękniejsza niż mało atrakcyjne kiwi, ma wiele jego cech. Jak smakuje? Pobrzmiewają w niej nuty kiwi i melona, jest mniej soczysta i zdecydowanie bardziej słodka od burego kuzyna. Czarne pestki truskawkowej gruszki są bliźniaczo podobne do tych, które skrywa zielony miąższ kiwi. Również one są jadalne, więc nie trzeba zaprzątać sobie głowy ich usuwaniem. Ostrożność powinny zachować jednak osoby z przyspieszoną perystaltyką jelit i małe dzieci. Drażniąc ścianki jelit pestki mogą sprowokować biegunkę.
Choć jest wizualnie wielokrotnie piękniejsza niż mało atrakcyjne kiwi, ma wiele jego cech. Jak smakuje? Pobrzmiewają w niej nuty kiwi i melona, jest mniej soczysta i zdecydowanie bardziej słodka od burego kuzyna. Czarne pestki truskawkowej gruszki są bliźniaczo podobne do tych, które skrywa zielony miąższ kiwi. Również one są jadalne, więc nie trzeba zaprzątać sobie głowy ich usuwaniem. Ostrożność powinny zachować jednak osoby z przyspieszoną perystaltyką jelit i małe dzieci. Drażniąc ścianki jelit pestki mogą sprowokować biegunkę.123RF/PICSEL
Do niedawna mogliśmy ją kupować jedynie w sklepach internetowych. Dziś, przynajmniej w dużych miastach, bez kłopotu kupisz pitaję w sklepach stacjonarnych, najłatwiej w wielkopowierzchniowych. Gruba i lekko woskowana skórka owocu występuje w odcieniach cytrynowej żółci albo różowej czerwieni. Miąższ najczęściej jest biały i gęsto usiany drobnymi, czarnymi pestkami. Bywa, że środek owocu również jest różowy. Jeśli jednak chcesz wykorzystać estetyczny aspekt – wybierz czerwono-różową skórkę i biały miąższ.
Do niedawna mogliśmy ją kupować jedynie w sklepach internetowych. Dziś, przynajmniej w dużych miastach, bez kłopotu kupisz pitaję w sklepach stacjonarnych, najłatwiej w wielkopowierzchniowych. Gruba i lekko woskowana skórka owocu występuje w odcieniach cytrynowej żółci albo różowej czerwieni. Miąższ najczęściej jest biały i gęsto usiany drobnymi, czarnymi pestkami. Bywa, że środek owocu również jest różowy. Jeśli jednak chcesz wykorzystać estetyczny aspekt – wybierz czerwono-różową skórkę i biały miąższ. 123RF/PICSEL
Obok egzotycznego wyglądu i smaku pitaja wyróżnia się również zawartością rzadko występujących w produktach roślinnych betalain. Czym one są? Betalaniny to naturalne barwniki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Działają ochronnie na czerwone płytki krwi, hamują proces utleniania lipidów i mają szereg innych właściwości kardioprotekcyjnych. Mimo, że owoc jest słodki, zjadany w racjonalnych ilościach, może być pomocny w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Chroni przed rozwojem insulinooporności i stłuszczeniem wątroby. Skusisz się? Ewa Koza, mamsmak.com
Obok egzotycznego wyglądu i smaku pitaja wyróżnia się również zawartością rzadko występujących w produktach roślinnych betalain. Czym one są? Betalaniny to naturalne barwniki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Działają ochronnie na czerwone płytki krwi, hamują proces utleniania lipidów i mają szereg innych właściwości kardioprotekcyjnych. Mimo, że owoc jest słodki, zjadany w racjonalnych ilościach, może być pomocny w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Chroni przed rozwojem insulinooporności i stłuszczeniem wątroby. Skusisz się? Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
1
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na