Reklama

Podagra: Unikamy ataków bólu

Opuchlizna i nieznośne rwanie dużego palca u stopy to typowe objawy tej choroby. Niestety, świąteczna „dieta” może wywołać dolegliwości, warto więc wiedzieć, jak im zapobiegać.

Podagrę (inaczej dnę moczanową), przed laty nazywano chorobą bogaczy. Nie bez powodu! Sprzyja jej bowiem jedzenie dużych ilości mięsa i tłustego nabiału. Wszystkie te produkty zawierają dużo substancji zwanych purynami. Powstaje z nich kwas moczowy, z którego tworzą się kryształki uszkadzające stawy. Najczęściej problem dotyka osoby z cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością brzuszną.

Zalecona przez lekarza dieta i leki zmniejszające ilość kwasu moczowego pomagają pozbyć się dolegliwości. Jednak naturalne, domowe sposoby również oddalają widmo kolejnego napadu bólu.

Reklama

Ziołowe napary

Skuteczne receptury

W leczeniu podagry pomaga picie herbatek, które działają moczopędnie, regulują przemianę materii i zwiększają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Specjaliści najczęściej zalecają następujące zioła: liście brzozy, porzeczki czarnej, pokrzywy, kwiaty akacji i koniczyny, ziele skrzypu polnego, pączki polskiej topoli, pączki jesionu, korzeń wilżyny, ziele ogórecznika.

Przepis 1: łyżkę suszu wybranych ziół zalej szklanką wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 15 minut, przecedź. Pij dwa razy dziennie po szklance naparu.

Przepis 2: Weź po 40 g liści brzozy i korzenia wilżyny. Dwie łyżki mieszanki wrzuć do termosu półlitrowego, zalej wrzątkiem do pełna i pozostaw do zaparzenia na 30 minut. Ciepły napój pij cztery razy dziennie między posiłkami.

Przepis 3: Weź Po 20 g liści czarnej porzeczki, korzenia pokrzywy i ziela ogórecznika. Przygotuj napój tak samo jak w przepisie 2.

Sok z brzozy

Oczyszcza organizm i pomaga łagodzić objawy podagry. Butelkowany napój dostępny jest w aptekach, sklepach zielarskich i niektórych sklepach spożywczych. Skuteczna kuracja zakłada wypicie w sumie 15 litrów soku (4-5 razy dziennie po pół szklanki).

Dobroczynne kąpiele

Jałowcowa

Kilogram młodych gałązek jałowca i garść jego owoców gotuj krótko w 2 l wody. Następnie przecedź wywar do wanny, dolej ciepłej wody.

Z sianem

Gotuj 2 kg siana w 6 l wody przez 2 godziny. Do wanny z ciepłą wodą dodaj cały wywar z sianem lub tylko odlany płyn. Kąp się 15 min., co drugi dzień, przez 2 tygodnie.

Leki z kuchni

Wykorzystaj siłę chrzanu

Okład: świeży korzeń chrzanu (nie ze słoika!) zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Papkę zawiń w płótno i przyłóż kompres do zaatakowanego dną miejsca. Przykryj ceratką. Trzymaj, aż do uczucia silnego pieczenia. Aby złagodzić podrażnienie skóry, posmaruj ją oliwką lub wazeliną.

Napój: kawałek (15-30 g) posiekanego świeżego chrzanu mocz 12 godzin w 1 litrze przegotowanej wody. Chrzanowy płyn popijaj między posiłkami.

Postaw na seler i marchew

Podczas ostrych napadów dny, te właśnie warzywa korzeniowe powinno się jeść kilka razy w ciągu dnia. Najlepiej w postaci świeżo startych surówek lub wyciskanych soków (co najmniej szklanka dziennie).

Polub pomidory z drożdżami

Zagotuj łyżeczkę drożdży w odrobinie wody, połącz z sokiem pomidorowym. Pij raz dziennie.

Nie wyrzucaj skórek z jabłek

Ususz je, a potem zmiel. 4 łyżki proszku ze skórek zaparz w 1 litrze wrzątku, możesz dorzucić kilka liści czarnej porzeczki. Popijaj taki napój zamiast wody.

Zabieg borowinowy, gdy rwie w stawie

Gdy już pojawił się obrzęk i ból palucha, przygotuj łagodzący okład z pasty borowinowej (kupisz ją w aptece, za ok. 5 zł za kilogram). Kilka łyżek papki schłódź w zamrażalniku do ok. 5°C. Przyłóż na chore miejsce, zabezpiecz folią. Po ok. 20 minutach spłucz chłodną wodą z prysznica. Cennym składnikiem borowiny jest kwas huminowy wyzwalający w organizmie produkcję cytokin ochraniających chrząstkę stawową oraz ciał histaminopodobnych, podnoszących próg bólowy.

Ważna dieta

By zmniejszyć ryzyko ataku podagry, trzeba jak najrzadziej sięgać po:

✔masło, pełnotłuste mleko i twarogi, majonez;
✔mięso, podroby;
✔ryby solone, marynowane, smażone, a także śledzie, sardynki w oleju;
✔warzywa strączkowe; szpinak, kalafior, grzyby;
✔słodycze, marmolady;
✔alkohol.


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy