Reklama

Podbiał pospolity jest najlepszy w chorobach dróg oddechowych

Kwiaty podbiału wyrastają bardzo wczesną wiosną jeszcze przed pojawieniem się liści. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i rozrzedzającym śluz, kwiaty podbiału można stosować w zapaleniu oskrzeli, nieżytach krtani i gardła, w dychawicy oskrzelowej, jak też w zapaleniu opłucnej, a nawet w początkowym stadium gruźlicy płuc. W przypadku długotrwałego kaszlu i męczącej chrypki należy pić kilkakrotnie w ciągu dnia gorącą herbatkę z podbiału wymieszaną z miodem.

Liście które pokazują się dopiero w maju możemy stosować jako dodatek do zup i wiosennych sałatek ponieważ zawierają witaminę C.

Do sporządzania herbatek najlepiej stosować mieszankę kwiatów i liści gdyż te zawierają więcej substancji czynnych niż kwiaty.

W przewlekłym zapaleniu oskrzeli z napadami duszności, wskazane jest stosowanie kilkakrotne w ciągu dnia pary podbiału zarówno z kwiatów jak i z liści. W krótkim czasie przynoszą one dużą ulgę.

Syrop sporządzony z liści podbiału samodzielnie jest skuteczny w schorzeniach płuc i nieżycie oskrzeli.

Reklama

Syrop z liści podbiału:

W glinianym garnku lub słoiku (jak na ogórki) układa się na przemian warstwę liści i surowego cukru, dopełniając gdy osiądą. Pełne naczynie przewiązuje się trzema warstwami mocnego pergaminu lub celofanu. Garnek wstawia się do dołka wykopanego w zacisznym miejscu ogrodu. Całość przykrywa się deską i zasypuje ziemią. Równomierna temperatura wspomaga proces tworzenia się syropu. Po ośmiu tygodniach wykopuje się garnek i zagotowuje się uzyskany syrop. Po oziębieniu zlewa się do mniejszych butelek lub słoików o szerokich szyjkach. Syrop ten jest naszą ochroną w okresie zimy.Zażywa się go pijąc po 1 łyżeczce.

Herbatka wykrztuśna:

Aby przygotować rozrzedzającą śluz herbatkę wykrztuśną należy zmieszać jednakowe ilości kwiatów i liści podbiału, kwiatów dziewanny, miodunki i liści babki lancetowatej.

Dwie łyżeczki do herbaty ziół zalać 1/4 litra wrzącej wody.

Dziennie należy wypić łykami trzy szklanki ciepłej herbatki osłodzonej miodem.

Inhalacje:

Stołową łyżkę kwiatów i liści zalać wrzątkiem i wdychać parę pod ręcznikiem. Zabieg powtarzać wielokrotnie w ciągu dnia.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy