Reklama

Reklama

Podstępne choroby trzustki

Sprawdź, co tak naprawdę może zaszkodzić temu ważnemu narządowi i jakie dolegliwości o tym ostrzegają. Będziesz mogła skuteczniej zadbać o zdrowie!

Takie problemy zdrowotne są typowe dla mężczyzn: MIT

Reklama

Kobiety także borykają się ze schorzeniami trzustki. Możesz być na nie narażona, gdy występuje u ciebie mutacja genu BRCA (tego samego, który odpowiada za raka piersi i jajnika). Dlatego, jeśli masz problemy ginekologiczne, pamiętaj, by mieć "oko" także na trzustkę i konsultować z lekarzem internistą nawet niewielkie dolegliwości gastryczne (np. powtarzające się wzdęcia).

Schorzenia te nie mają związku z urazami brzucha: MIT

Mają i to duży. Niebezpieczny jest tzw. uraz rowerowy. Polega on na silnym uderzeniu jamą brzuszną o kierownicę, np. podczas gwałtownego hamowania lub zatrzymania. Jego następstwem może być ostre zapalenie trzustki (i uporczywy ból w nadbrzuszu, nudności, wymioty, gorączka). Podobnie groźne jest uderzenie w brzuch piłką (przytrafiające się np. dzieciom).

Jeśli ktoś nie pije alkoholu, nie jest w ogóle zagrożony: MIT

Do choroby mogą doprowadzić różne inne przyczyny. Są to m.in. leki: przeciwbólowe z paracetamolem i aspiryną, przeciwgrzybicze, na nadciśnienie, przeciwcukrzycowe, przeciwarytmiczne, moczopędne, antybiotyki z tetracykliną, doustne środki antykoncepcyjne. Ich skutkiem ubocznym bywa zapalenie trzustki. Zawsze przyjmuj je zgodnie z zaleceniami lekarza.

Gdy narząd niedomaga, można to łatwo rozpoznać po bólu w górnej części brzucha: MIT

Tak objawia się tylko ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Natomiast rak trzustki często na początku nie wywołuje żadnego bólu, a jedynie uczucie lekkiego dyskomfortu w jamie brzusznej. Mogą pojawiać się też wzdęcia, niechęć do jedzenia, nudności. Z czasem dochodzą np.: zażółcenie i świąd skóry, ból promieniujący od pępka obustronnie do pleców wzdłuż kręgosłupa, wymioty, powiększenie obwodu brzucha (spowodowane powiększeniem pęcherzyka żółciowego). Powyższe objawy powinnaś pilnie zgłosić lekarzowi rodzinnemu.

Jeśli występuje żółtaczka, choruje wątroba, a nie trzustka: MIT

Żółtaczka bywa też objawem zapalenia trzustki. Jest wtedy spowodowana uciskaniem dróg żółciowych przez obrzękniętą trzustkę i zablokowaniem przez nią odpływu żółci. Według specjalistów, ma to miejsce w 30 proc. przypadków ostrego zapalenia trzustki. Dodatkową dolegliwością, która przemawia za tym, że zawiniła trzustka, jest silny ból brzucha.

Stan trzustki nie ma zbyt dużego wpływu na inne narządy: MIT

Ostre zapalenie trzustki może mieć powikłania w wielu różnych miejscach organizmu, np. dwunastnicy, nerkach. Jego skutkiem bywają m.in.: uogólnione zakażenie (tzw. sepsa), choroba wrzodowa, niewydolność nerek. Dlatego, gdy je podejrzewasz, nie próbuj przetrwać w domu dolegliwości (np. z pomocą leków przeciwbólowych), tylko wezwij lekarza.

Gdy rozwinie się rak, nie ma sensu się leczyć, to i tak nic nie da: MIT

Choć rak to najgroźniejszy wróg trzustki, każdy kto na niego zachoruje, powinien poddać się terapii, jaką zaleci specjalista. To może być operacja i wycięcie części trzustki (lub całego narządu), chemioterapia, farmakoterapia (np. preparaty zmniejszające stymulację trzustki). Ważne jest także, by przestrzegać odpowiedniej diety, którą lekarz ustala indywidualnie, w zależności od występujących dodatkowych zmian w stanie zdrowia (np. podwyższonego poziomu cukru).

Najlepsza dieta dla chorej trzustki to pełne ziarno, dużo świeżych owoców i warzyw: MIT

Po zapaleniu trzustki twój jadłospis powinien być tak skomponowany, by pokarmy nie wpływały pobudzająco na narząd. To szczególnie ważne w pierwszym miesiącu zdrowienia. Nie powinnaś jeść produktów zawierających dużo błonnika (np. pieczywa pełnoziarnistego, grubych kasz, cebuli, kapusty, fasoli) oraz tłustych (np. wieprzowiny, kiełbasy, parówek, żółtego sera, śmietany, słodyczy). Możesz za to sięgać m.in. po: pszenne pieczywo, płatki kukurydziane, drobne kasze, chudy twaróg i mleko, drób, cielęcinę, ziemniaki, gotowane warzywa oraz gotowane lub przetarte owoce bez skórki i pestek. Potrawy powinnaś gotować w wodzie lub na parze albo piec w folii. Nie wolno ci pić alkoholu!

Z napojów tylko alkohol trzeba ograniczyć. Wszystkie inne są bezpieczne i dozwolone: MIT

Według niedawno przeprowadzonych badań, słodkie napoje mogą sprzyjać występowaniu raka trzustki. Szczególnie narażone są na to osoby, które wypijają ich więcej, niż 2 szklanki tygodniowo. Głównym składnikiem - winowajcą jest cukier. Sprawdzono, że gdy trafia on do organizmu, powoduje gwałtowny wzrost wydzielania insuliny, co może pobudzać rozwój raka trzustki. Dodatkowo, gaszenie pragnienia colą lub oranżadą sprzyja chęci na tłuste pokarmy oraz... papierosa. W tym przypadku, powiedzenie, że "złe nawyki się lubią", sprawdza się w 100 proc. Im szybciej z nich zrezygnujesz, tym lepiej dla twojej trzustki (a dodatkowo także np. płuc).

Waga ciała nie ma większego znaczenia: MIT

Nadwaga jest uznawana przez specjalistów za jeden z czynników ryzyka rozwoju raka trzustki. Wiadomo również, że przyczynia się do powstawania kamieni w drogach żółciowych. To zaś często staje się początkiem problemów z trzustką i prowadzi do ostrego zapalenia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje