Reklama

Pomarańcze chronią plamkę żółtą w oku

Choć z wiekiem nasze oczy naturalnie się starzeją, dzięki jedzeniu pomarańczy możemy znacznie spowolnić tempo, w jakim się to odbywa.

Zawarte w owocach silnie działające związki ochronne (tzw. flawonoidy) sprawiają, że tylna część oka (tzw. plamka żółta) długo opiera się niekorzystnym zmianom. A czasem w ogóle im nie ulega! Dzięki temu dobrze widzimy o zmierzchu, a także gdy czytamy. 

Natomiast, gdy rozwija się zwyrodnienie plamki żółtej, obraz staje się zamglony, widzimy litery niewyraźnie, a niektóre obiekty jako krzywe (np. słup telegraficzny). Trzeba to zgłosić okuliście. Dodatkowo pomarańcze zwiększają naszą odporność. Rzadziej miewamy infekcje, np. grzybicze. 

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy