Reklama

Pomelo - cytrus de luxe

​Pomelo, zwane inaczej pomarańczą olbrzymią, może ważyć nawet dwa kilogramy. Chociaż w naszych sklepach spotykamy raczej lżejsze sztuki, to i tak są one wielką dawką pożytecznych substancji. To cytrus w wersji de luxe.

Pomelo często mylone jest z przerośniętym grejpfrutem, chociaż tak naprawdę, to właśnie tamten owoc jest jego pochodną. Grejpfrut powstał ze skrzyżowania pomelo z pomarańczą. Miąższ pomelo jest jednak bardziej słodki, ale niestety mniej soczysty niż potomka. Co ciekawe, pomelo może mieć różny kolor miąższu - biały, czerwony lub zielonkawy. Najzdrowszy jest ten pierwszy.

Pomelo jest znane jako źródło witaminy C. I to nie byle jakie, bo ma jej więcej niż grejpfrut, pomarańcza, a nawet uważana za bombę witaminową cytryna. Porcja około stu dwudziestu gramów pomelo zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Biorąc pod uwagę wagę owoców, tylko jeden dostarcza nam jej potężny zastrzyk.

Reklama

Witamina C uważana jest za złoty środek na przeziębienie. Choć naukowcy nie potwierdzają tego wniosku, to w okresie jesienno-zimowym faszerujemy się nią w dużych dawkach. Zdecydowanie lepiej czynić to owocem takim jak pomelo. Witamina C pomaga także w sprawnym działaniu układu krwionośnego i zapobiega udarom mózgu.

Duża ilość witaminy C w pomelo powoduje, że jest ochroną przed wolnymi rodnikami i chorobami cywilizacyjnymi. Zapobiega również przedwczesnemu starzeniu komórek.

Pomelo jest owocem, który działa zasadotwórczo. Już mała porcja miąższu owocu pomoże zmniejszyć skutki zgagi i refluksu. Pomelo pomoże również przywrócić równowagę kwasowo-zasadową po zatruciu alkoholowym.

Poza witaminą C, pomelo zawiera także dużo potasu. Ten pierwiastek jest szczególnie cenny dla serca i zapobiega skokom ciśnienia. Dlatego pomelo bywa zalecane kobietom ciężarnym.

Pomelo bardzo szybko wywołuje poczucie sytości. Zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczne Dzięki słodkiemu smakowi i łatwemu obieraniu jest często wybierane przez dzieci. Warto jednak pamiętać, że nie powinno trafić do diety malucha przed 12. miesiącem życia.

Pomelo może też zaszkodzić. Bywa, że w połączeniu z trudnymi do strawienia pokarmami wywołuje zaburzenia trawienne. Ten smaczny owoc wywołuje również alergie. Wynikają one głównie ze środków konserwujących, którymi spryskiwana jest jego skórka na czas transportu. Dlatego przed spożyciem warto ją dokładnie umyć.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomelo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy