Reklama

Pomelo: Pomarańcza olbrzymia

Jest najbardziej okazałym, bo największym owocem z rodzaju cytrusów. W ostatnich tygodniach roku smakuje najlepiej. Czy oprócz radości dla kubeczków smakowych przyniesie nam korzyści zdrowotne?

Roślina pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, dziś uprawiana w wielu krajach świata. Ciekawostką jest, że owoce pomelo mogą osiągać wagę nawet dwóch kilogramów i średnicę dwudziestu centymetrów. Powszechnie dostępne w sprzedaży są zazwyczaj mniejsze, nie przekraczają kilograma. Mogą mieć żółtą, żółtozieloną lub bladoróżową skórę, wyjątkowo grubą, nawet do 5cm.

Miąższ pomelo jest żółtawy lub różowy, tradycyjnie, jak w cytrusach, podzielony na segmenty. W smaku pomelo jest zbliżone do grejpfruta, jednak pozbawione silnej goryczki, przez co zyskuje popularność wśród dzieci. Owoc jest też mniej soczysty niż grejpfrut czy pomarańcza.

Reklama

Dla poprawy odporności

Pomelo zdecydowanie wygrywa zawartością witaminy C w swojej cytrusowej rodzinie. Nie wyprzedzi go ani grejpfrut, ani pomarańcza, ani nawet osławiona cytryna. C jest kluczową witaminą dla dobrego funkcjonowania naszego systemu immunologicznego. W sezonie infekcyjnym serwujmy ten pyszny owoc dzieciom, jak najczęściej.  

Dla przyszłych mam

Wspomniana wyżej witamina C wraz z potasem, którego owoc zawiera również istotne ilości, mają korzystny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych. Zapobiegają też wahaniom ciśnienia krwi. Ma to ogromne znaczenie nie tylko dla seniorów, ale też dla kobiet ciężarnych. Zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży żyły i tętnice tracą elastyczność, krew zaczyna krążyć trochę wolniej i w efekcie spada ciśnienie krwi. Przyszła mama musi zachować jednak ostrożność: pomelo jest cytrusem, a te nierzadko są przyczyną alergii. Zakupiony owoc trzeba przede wszystkim bardzo dokładnie umyć, a jedzenie rozpocząć od niewielkiej porcji oraz uważnej obserwacji reakcji organizmu. 

Dla diabetyków

Pomelo jest obok grejpfruta ulubionym owocem rekomendowanym przez diabetologów. Ma niski indeks glikemiczny i może być spożywany przez osoby z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. Nie bez znaczenia pozostaje obecny w nim błonnik. Surowe włókno roślinne wypełniając żołądek daje i utrwala uczucie sytości, zapobiegając przypadkowemu podjadaniu. Owoce sprzyjają też dobrej pracy jelit, pomagają w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii i zapobiegają zaparciom. W efekcie są więc sprzymierzeńcem dobrej sylwetki, a prawidłowa masa ciała ma kluczowe znaczenie zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu cukrzycy. Nierzadko jest też powodem lepszego samopoczucia, nie tylko diabetyków.  

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomelo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy