Cebula: Kolejne warstwy zdrowia
Przemysł farmaceutyczny chętnie korzysta z jej właściwości bakteriobójczych i przeciwszkorbutowych. W Gruzji i Bułgarii, czyli krajach, w których jada się dużo cebuli, ludzie słyną z długowieczności. Dlaczego warto ją ponownie zaprosić do swojej kuchni?
W latach osiemdziesiątych była tak popularnym warzywem, że każdy przedszkolak śpiewał o niej piosenkę. Zdecydowanie częściej gościła też na polskich stołach. Dziś, w dobie zachwytu nad powszechną dostępnością warzyw egzotycznych, trochę zapomnieliśmy o cebuli.
Jest relatywnie tania i powszechnie dostępna. Może dlatego nie doceniamy jej wartości. Wielu z nas wciąż wierzy, że wartościowym jest tylko to, co kosztowne. Cebula zdecydowanie obala ten mit. Przyjrzyjmy się jej najważniejszym atutom zdrowotnym.
Antidotum na przeziębienia
Cebula od wieków doceniana jest z uwagi na silne działanie bakteriobójcze i zawartość witaminy C. Te dwa argumenty mają kluczowe znaczenie dla wzmocnienia odporności.
Cebula pomaga łagodzić objawy przeziębienia, skraca czas choroby i przyspiesza wyjście z infekcji. Jest rekomendowana do udrażniania dróg oddechowych, w astmie i kłopotach z zatokami. Jest skuteczna zarówno przy infekcjach wirusowych, jak i bakteryjnych. Potrafi niszczyć nawet bakterie, które są oporne na działanie antybiotyków.
Zaleca się jej włączanie do jadłospisu szczególnie wtedy, gdy konieczne było zastosowanie antybiotyku syntetycznego. Cebula działa grzybobójczo i pomaga przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit, a tym samym odporność. Jej siła we wzmacnianiu odporności kryje się również w zawartych w cebuli składnikach mineralnych, takich jak: fosfor, magnez, siarka, krzem i cynk. Cebula ma też właściwości antyseptyczne, pomaga łagodzić stany zapalne w obrębie jamy ustnej i gardła.
Dla diabetyków
Dzięki zawartości hormonów roślinny (glukokininy) cebula zapobiega rozwojowi cukrzycy w grupie osób genetycznie lub środowiskowo zagrożonych. Spożywana na surowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny. Jest warzywem rekomendowanym w diecie diabetyków.
Usprawnienie procesów metabolicznych
Z uwagi na właściwości grzybo- i bakteriobójcze oraz działanie antyseptyczne cebula ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Warzywo, szczególnie spożywane na surowo, stymuluje procesy trawienne. Cebula jest skuteczna przy spowolnionym metabolizmie i kłopotach z zaparciami.
Ostrożnie!
Choć jest niezwykle cenna odżywczo, warto zachować umiar w jej spożywaniu. Stosowana w zbyt dużych dawkach może być ciężkostrawna. Szczególna ostrożność, a czasem nawet wykluczenie cebuli z jadłospisu, jest konieczne przy chorobach nerek, wątroby, stanach zapalnych jelit i żołądka.
Ciekawostki
Nie powinniśmy używać cebuli, która została przekrojona i była tak przechowywana. Warzywo łatwo się utlenia. Spożywane nieświeżej może nam zaszkodzić, po dłuższym czasie staje się toksyczna. Aby nie płakać podczas obierania cebuli, wykonajmy ten zabieg pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytą kuchenną. Jeśli lubimy smak cebuli, ale niekoniecznie aromat, którym przesiąka później nasz oddech, zjedzmy kilka listków natki pietruszki, jabłko, albo rozgryźmy dwa ziarenka kawy.
Ewa Koza, mamsmak.com