Pomidory – idealne nie tylko na upalne dni
Lipiec jest wyjątkowo szczodrym miesiącem, natura zasypuje nas bogactwem swoich plonów. Stragany uginają się od szerokiej oferty owoców i warzyw. Wybierzmy te najlepsze dla naszego zdrowia.
Symbol diety śródziemnomorskiej
Pochodzące z Ameryki Południowej pomidory podbiły serca Europejczyków. Dla nikogo nie jest tajemnicą, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich do perfekcji dopracowali model żywienia korzystny w trakcie upałów. Pomidory są tu sztandarowym produktem. Aż w 95 proc. składają się z wody, dlatego są pomocne w gaszeniu pragnienia i nawadnianiu komórek organizmu.
Wartości odżywcze
Mimo, że w większości składają się z wody, oferują nam niezwykle cenny zestaw wartości odżywczych. Znajdziemy w nich beta-karoten (prowitamina A), królową witamin: C, witaminę młodości: E, kwas foliowy (witamina B9), a także witaminę B3, B6, K i biotynę (witamina H). Pomidory są też cennym źródłem składników mineralnych na czele z potasem, magnezem, miedzią i manganem. Najsilniejszym ich argumentem jest bezsprzecznie likopen, antyoksydant odpowiedzialny za piękną pomidorową barwę.
Korzyści dla zdrowia
Pomidory nie tylko gaszą pragnienie i pozwalają nawodnić komórki, ale mają działanie alkaliczne, dzięki czemu pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową będącą kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Obok wymienionych wyżej atutów, pomidory są niskokaloryczne i dostarczają błonnika, stąd polecane będą szczególnie w diecie diabetyków, przy reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie moczanowej, schorzeniach nerek i przy kłopotach z sercem. Zdecydowanie powinny włączyć je do jadłospisu osoby w trakcie diety odchudzającej oraz borykający się ze spowolnionym metabolizmem i zaparciami. Rekomendowane są dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Z uwagi na zawartość bromu i witamin z grupy B mają działanie tonizujące dla układu nerwowego.
Cenny likopen
Siłę działania likopenu trudno przecenić. Ma dwukrotnie wyższą zdolność neutralizowania wolnych rodników niż powszechnie znany beta-karoten. Jest niezastąpiony w opóźnianiu procesów starzenia komórek i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak nowotwory, choroby serca, oczu i szereg innych. Warto wiedzieć, że obróbka termiczna pomidorów nie niweluje dobroczynnego wpływu likopenu na nasz organizm. Naukowcy są zgodni, że likopen zawarty w przetworzonych pomidorach jest jeszcze skuteczniejszy w ochronie naszego zdrowia. Najcenniejsze jego źródła to sos pomidorowy, ketchup i zupa krem z pomidorów.
Komu nie służą pomidory?
Pomidory należą do roślin psiankowatych i z tego tytułu mają swoich przeciwników. Spożywane w dużych ilościach mogą mieć niekorzystny wpływ na gospodarkę wapniową, na co powinni zwrócić uwagę borykający się z artretyzmem, osteoporozą, miażdżycą i nadciśnieniem. Umiar i ostrożność trzeba też zachować w przypadku aktywnej choroby Hashimoto.
Ewa Koza, mamsmak.com