Reklama

Czarnuszka: 20 powodów, by zagościła na naszych talerzach

Zalety czarnuszki doceniano już w starożytności. Dziś dysponujemy szeregiem badań naukowych potwierdzających jej zdrowotne właściwości. Znalazła wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym, który wykorzystuje ją do produkcji perfum. Co cennego skrywają czarne nasionka?

Nasiona czarnuszki były powszechnie stosowane już w starożytnej Asyrii. Początkowo traktowano ją jedynie jako przyprawę, dla wzbogacenia smaku potraw. Właściwości lecznicze czarnuszki docenili średniowieczni mnisi: wprowadzili ją do swoich upraw w przyklasztornych ogrodach. Nazywano ją też czarnym kminem lub czarną kolendrą.

Siła olejków eterycznych

Czarnuszka przez wieki wypracowała sobie miano przyprawy, która leczy. Swoje właściwości zawdzięcza licznym składnikom odżywczym, z których najistotniejsze są trzy substancje: tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Te olejki eteryczne występując wspólnie potęgują swoje właściwości zdrowotne i odpowiedzialne są za wyjątkowy zapach  nasion.

Reklama

Obok wspomnianych olejków czarnuszka posiada szereg wartości odżywczych i składników mineralnych, które działają wzmacniająco na organizm. Należą do nich liczne kwasy, takie jak: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, omega-9, omega-6, omega-3 i foliowy, a także białka, szereg ważnych witamin, m.in.: A, E, B1, B3 oraz wspomniane składniki mineralne na czele z wapniem, żelazem, fosforem, miedzią, selenem i magnezem. Sumie ich działania czarnuszka zawdzięcza wyjątkowe właściwości odżywcze i ochronne.

Korzyści dla zdrowia

Spożywana systematycznie w istotny sposób poprawia kondycję ciała i stan zdrowia. Czarnuszka:

  • wzmacnia system immunologiczny;
  • pomaga zwalczyć choroby pasożytnicze i nieżyty przewodu pokarmowego;
  • zalecana przy kamicy żółciowej;
  • wskazana przy skąpomoczu;
  • pomocna w nieżytach krtani i oskrzeli;
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, i antywirusowo;
  • przyspiesza gojenie ran;
  • ma działanie antynowotworowe;
  • korzystnie wpływa na metabolizm;
  • wspiera układ krążenia;
  • zmniejsza reakcje alergiczne oraz astmatyczne;
  • korzystnie wpływa na pracę nerek;
  • jest rekomendowana w chorobach wątroby;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • sprzyja normalizacji poziomu cholesterolu;
  • chroni przed osteoporozą;
  • zmniejsza odczuwanie bólu;
  • pomaga ograniczyć nadmierne wypadanie włosów;
  • pozytywnie wpływa na układ rozrodczy;
  • działa antydepresyjnie.


Jak ją spożywać?

Nasiona (całe, tłuczone lub zmielone) świetnie nadają się do sałatek, serów, dań mięsnych, makaronów, a także jako dodatek do pieczywa.  Z powodzeniem mogą zastąpić pieprz. W sprzedaży dostępny jest również olej z nasion czarnuszki. Ważne, by był tłoczony na zimno i na zimno spożywany, na przykład jako dodatek do sałatek i pieczywa.

Czarnuszkę możemy również pić. Do przygotowania naparu wystarczy łyżka zmielonych nasion, które zalewamy wrzątkiem i parzymy około 20 minut. Po przecedzeniu i przestudzeniu możemy wykorzystać wywar zarówno do picia, jak i stosowania zewnętrznego. Zalecany jest szczególnie w chorobach pasożytniczych  przewodu pokarmowego i problemach z wątrobą. Zewnętrznie warto wykorzystać go jako płukankę dla wzmocnienia włosów, a także do przemywania trudno gojących się ran.  

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarnuszka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy