Poznaj wszystkie powody, dla których warto jeść mirabelki
Regularne spożywanie mirabelek wspomaga trawienie, polepsza zdrowie kości, obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na skórę. Choć warto jeść je na surowo, możemy również pokusić się o przygotowanie przetworów. A sierpień to idealny moment na przyrządzenie aromatycznego dżemu na bazie tych słodkich owoców.
Mirabelki, choć pochodzą z Azji Zachodniej, kojarzą się nam głównie z Lotaryngią. To właśnie na północy Francji te niepozorne żółte owoce cieszą się szczególnie dużym uznaniem. Mirabelkowe ciasta, nalewki, syropy i dżemy uchodzą tam za największe przysmaki.
Mirabelki, czyli inaczej śliwki domowe, uprawiane są również w Polsce. W naszym kraju najczęściej pojawiają się na stołach w surowej postaci lub jako składnik owocowych kompotów. Warto sięgać po nie jak najczęściej - nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale i te zdrowotne.
Mirabelki stanowią istną skarbnicę witamin i minerałów. Kryją one w sobie witaminy A, C, B oraz E, a także potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo.
Dzięki potężnej ilości składników odżywczych regularne spożywanie tych owoców polepsza wygląd i kondycję cery. Pozytywny wpływ na skórę mają także przeciwutleniacze, głównie polifenole, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za jej starzenie się.
Antyoksydanty pomagają zarazem obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zawału.
***Zobacz także***
Obecne w mirabelkach kwasy jabłkowy i cytrynowy zwiększają wchłanianie wapnia i żelaza, zapobiegając odwapnieniu kości i anemii.
Są to zarazem owoce, które fantastycznie wpływają na trawienie. Zawierają bowiem błonnik pokarmowy, który pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a co za tym idzie reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Na bazie tych smacznych i niezwykle zdrowych owoców możemy przyrządzić aromatyczny dżem, który wzbogaci smak ciast i rozmaitych deserów.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować dwóch kg mirabelek, pół kg cukru i czterech łyżek soku z cytryny. Owoce należy najpierw umyć, osuszyć i wypestkować, a następnie włożyć do głębokiego naczynia i zasypać cukrem.
Po upływie 12 godzin wystarczy usmażyć mirabelki i wlać sok z cytryny. Możemy również dodać ziarna z jednej laski wanilii albo łyżeczkę cynamonu. Całość należy umieścić w słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
***Zobacz także***