Reklama

Reklama

Prawdy i mity o lampce wina

Jedni straszą uzależnieniem, podwyższeniem ciśnienia oraz uszkodzeniem wątroby, inni powołują się na prozdrowotne walory tego trunku. Jak to jest z tym winem? Sprawdźmy!

Ostatnia cesarzowa Francji, Eugenia, dożyła 94 lat i była przeświadczona, że to dzięki temu, iż co rano raczyła się dwoma kieliszkami tokaju aszú, który pozwolił jej zachować zdrowie, wspaniałą cerę i urodę. Św. Hildegarda wśród swoich receptur miała przepisy na wzmacniające i odtruwające wina. Niestety, picie tego trunku ma i ciemne strony...

Reklama

Francuski paradoks

Mimo upodobania do tłustych potraw, niewielkiej ilości warzyw w diecie i bardzo wysokiego spożycia wina, Francuzi cierpią na mniej zawałów serca niż reszta Europejczyków. Co zatem sprawia, że naród ten cieszy się tak dobrym zdrowiem? Badania pokazały, że to właśnie wino przyczynia się do niskiej zachorowalności na chorobę wieńcową.

Białe wino

Choć w kontekście zdrowia częściej mówi się o czerwonym, to dobrze wiedzieć, że również picie białego wina, może przynieść nam korzyści. Zwiększa odporność. Zawarty w nim alkohol ma działanie antybakteryjne, łagodzi podrażnienia i dolegliwości żołądkowe.

Umiarkowane picie wina (czyli nie więcej niż lampka dziennie) obniża też ryzyko zakażenia Helicobacter pylori, powiązaną z rozwojem zapalenia żołądka i wrzodów trawiennych. Dba o układ krążenia. Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają zwiększyć wydolność pracy serca i przeciwdziałają zatorom w tętnicach, tym samym zmniejszając ryzyko chorób mięśnia sercowego. 

Zapobiega powstawaniu zakrzepów. Trunek z winogron powoduje, że płytki krwi są mniej podatne na sklejanie się ze sobą i obniża poziom białka fibryny, które wiąże je ze sobą. Chroni przed nowotworami. Jak odkryli uczeni z Ohio, obecna w winie apigenina może hamować wzrost nowotworów w organizmie, bo pozbawia komórki rakowe mechanizmu chroniącego je przed apoptozą (czyli zaprogramowaną śmiercią).

W 2010 roku badacze stwierdzili, że białe wino chroni kobiety przed rakiem piersi równie skuteczne, co czerwone. Wzmacnia szkielet. Picie tokaju, ze względu na dużą zawartość fosforu, wspiera odbudowę kości.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje