Produkty, które pomogą wyleczyć się z letniej anginy i uchronią przed kolejną
Taka infekcja często potrafi dopaść nas także w największy upał. Można jednak tak odżywiać się w trakcie choroby i w okresie rekonwalescencji, aby mocny ból gardła i wysoka gorączka znów nie zepsuły nam lata.
Angina to poważna choroba, leczona antybiotykami. Należy popijać je wodą, bo soki i napoje mleczne zaburzają wchłanianie leków. Jednak nie powinnaś z nich rezygnować! Zawierają witaminy i probiotyki, które pomogą wyjść z anginy (pij je między dawkami antybiotyku, np. jeśli go przyjmujesz co 12 godz., to po 6).
Jedz pięć lekkostrawnych rozdrobnionych posiłków: zupy-kremy, ryż, miękkie warzywa i owoce bogate w wit. C. Po antybiotykach przez trzy tygodnie wzmacniaj osłabiony układ odpornościowy, wyjałowioną florę bakteryjną i podrażniony układ pokarmowy. Ułatwią to produkty bogate w wit. C i bakterie probiotyczne.
Przyjmuj dwie porcje naturalnych probiotyków dziennie. Jedz na zmianę jogurt, kefir, zsiadłe mleko, kiszone ogórki, kiszoną kapustę, zakwas z buraków. Potrzeba ci też pięciu porcji warzyw i trzech porcji owoców dziennie, możliwie najbogatszych w wit. C.
Śniadania
Zrezygnuj z pełnoziarnistego pieczywa, bo podrażni śluzówkę. Jedz białe. Po tygodniu wybierz też mieszane i graham.
Propozycja: kajzerka z masłem, wędliną i kiszonym ogórkiem do tego pół czerwonej papryki (średnia waży 230 g co daje 500 mg wit. C). Zamiast może być pomidor albo posiekana natka.
Zawarty w papryce potas uczestniczy w transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek.
II Śniadania
Pij koktajle mleczno-owocowe: 1/2 szklanki czarnej porzeczki to 80 mg wit. C, a 1 szklanka pomieszanych borówek, malin i jagód (czyli ok. 120 g owoców) to 28 mg wit. C.
Jadaj różne owoce: maliny, truskawki, borówki, jagody, morele, brzoskwinie. Owoce miksuj z kefirem lub jogurtem, bo zawierają naturalne probiotyki.
Obecne w czarnej porzeczce antocyjany działają antybakteryjnie, a flawonoidy wspierają osłabioną przez leki wątrobę.
Obiady
Dobre będą ziemniaki (2 szt. to 32 mg wit C) z gotowanym mięsem lub duszoną rybą (nie smażone!) i warzywami kiszonymi lub świeżymi (najlepiej na zmianę np. surówka z pora i kiszona kapusta). Porcja surówki powinna mieścić się w szklance (250 ml).
Jedząc ziemniaki, uzupełniamy m.in. niedobór wit. H, która wspomaga układ immunologiczny. Kiszona kapusta pomaga m.in. zwalczać stany zapalne w organizmie.
Podwieczorki
O tej porze lubimy sięgnąć po coś słodkiego, ale przy infekcjach lepiej zrezygnować z cukru, bo wpływa na obniżenie odporności organizmu. Lepsze będą owoce: porzeczki, maliny, agrest, 2 brzoskwinie lub 2 jabłka papierówki czy antonówki (letnie odmiany). Małe ważą ok. 100g, a to 10 mg wit. C.
Maliny zwalczają gorączkę, bo działają napotnie. Zawarte w nich witaminy z grupy B i minerały wzmacniają organizm.
Kolacje
Lekkostrawne z porcją probiotyku, np. 2 kromki białego chleba z masłem i żółtym serem oraz pomidorem (pół sporego pomidora ważącego 20 dag zawiera ok. 20 mg wit. C) oraz 1 szklanka zakwasu buraczanego, który jest skarbnicą bakterii probiotycznych ważnych dla wyjałowionych przez antybiotyk jelit.
Pomidory są bogate w witaminy A, E, K, magnez, potas i cynk, które podnoszą odporność.
Bomba witamin: Nie masz tak różnorodnych produktów? Wypróbuj miksturę: 1 pęczek natki, sok z 1/2 cytryny i 1 łyżeczkę miodu zmiksuj. Pij codziennie.