Reklama

Produkty, które skutecznie złagodzą ból stawów

Zapalenie stawów najczęściej dotyka osoby starsze, jednak z najnowszych badań wynika, że na tę chorobę zapada coraz więcej ludzi młodych. Wczesne objawy zaczynają się od delikatnego bólu i obrzęku okolicy stawu, a z czasem stają się znacznie bardziej dokuczliwe. Mimo że nie ma typowej diety przeznaczonej dla osób cierpiących na zapalenie stawów, niektóre produkty mogą skutecznie łagodzić ból oraz zapobiegać objawom choroby. Oto kilka dostępnych na rynku składników, które śmiało można włączyć do codziennego jadłospisu:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na serce i pomagają łagodzić bóle stawów. Można je również znaleźć w awokado lub w orzechach włoskich.

Owoce cytrusowe

Witamina C korzystnie wpływa na kondycję kości i skutecznie zapobiega zapaleniom stawów. Najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, limonki oraz grejpfruty. Dzienna dawka witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.

Zielona herbata

Zielona herbata pozwala uzupełnić naszą dietę w niezbędne polifenole, które działają jak przeciwutleniacze oraz pomaga łagodzić ból stawów i zapobiegać dalszemu rozwojowi choroby.

Reklama

Mleko

Produkty mleczne, takie jak sery, jogurty, czy samo mleko, uzupełniają niedobory wapnia w organizmie, który jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania witaminy D. Tę ostatnią znajdziemy w ciemnych warzywach liściastych. Możemy ją też absorbować ze słońca. Wapń i witamina D to dodatkowe wsparcie dla kości i stawów.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela oraz śledź. Odgrywają one ważną rolę w zmniejszeniu objawów zapalenia stawów. DHA i EPA czyli dwa podstawowe kwasy, są odpowiedzialne za poprawę i zmniejszenie obrzęku u osób cierpiących na zapalenie stawów.

Brokuły

Znane ze swoich cennych właściwości odżywczych brokuły zawierają związek o nazwie sulforafan, który zapobiega zapaleniu stawów.

Pełne ziarna

Pełne ziarna podnoszą poziom reaktywnego we krwi białka C, dzięki czemu maleje ryzyko pojawienia się chorób serca, cukrzycy oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Czosnek

Czosnek znany jest ze swoich drogocennych właściwości leczniczych, które pomagają walczyć nie tylko z objawami przeziębienia czy grypy, ale także zwyrodnienia stawów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy