Reklama

Produkty, które wspomagają odchudzanie

Wielce prawdopodobne jest, że kiedy spojrzysz na tę listę, pomyślisz: „Nie, to niemożliwe! Czerwone wino i jajka pomagają w odchudzaniu?” Chociaż wydaje się to niemożliwe, to jest to prawda poparta medycznymi faktami. Prezentowane poniżej produkty zawierają składniki, które przyspieszają przemianę materii, a przez to są doskonałym sprzymierzeńcem osób, które rozpoczynają walkę ze zbędnymi kilogramami. Oczywiście pod warunkiem, że wprowadzimy je do naszej diety z rozwagą, w niewielkich ilościach. Nie mogą one bowiem stanowić samodzielnej diety, mają ją jedynie wspomóc.

Jajka

Jajka są ważnym elementem wspomagającym odchudzanie ze względu na zawartość wysokojakościowego białka, które stymuluje spalanie tłuszczu i hamuje łaknienie.

Jabłka

Badania pokazują, że jabłko zjedzone przed posiłkiem wypełnia żołądek, dzięki czemu podczas głównego posiłku zjemy mniej. Dzieje się tak za sprawą błonnika, dzięki któremu jabłka są bardzo sycące i pomagają regulować apetyt. Zawierają też naturalny cukier, przez co są doskonałym zamiennikiem słodyczy.

Brązowy ryż

Brązowy ryż zawiera więcej skrobi niż biały ryż, dzięki czemu dostarcza organizmowi niezbędnych węglowodanów, które wspomagają spalanie tłuszczu. Jest również bardzo sycący, chociaż zawiera zaledwie 110 kcal w 100 g.

Reklama

Łosoś

Ta popularna, prosta w przyrządzeniu i niezwykle smaczna ryba zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, które wspomaga proces spalania tłuszczu, a także daje uczucie sytości. Łosoś jest również źródłem cennych kwasów omega 3, które chronią serce i układ krwionośny.

Płatki owsiane

Miska płatków owsianych na śniadanie to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi błonnika, dzięki któremu uczucie głodu nie będzie nam dokuczać aż do pory obiadowej. Warto wybierać płatki owsiane zwykłe lub górskie, które są bardziej sycące niż błyskawiczne płatki owsiane.

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)

Te bogate w błonnik i kwasy omega 3 nasiona potrafią wchłonąć 20 razy więcej wody niż same ważą. Efekt napęcznienia sprawia, że wypełniają brzuch i zapewniają dłuższe uczucie sytości. Ponadto regulują poziom cukru, dzięki czemu nie mamy ochoty na słodką przekąskę.

Czerwone wino

Resweratrol, czyli przeciwutleniacz zawarty w czerwonym winie, zapobiega odkładaniu tłuszczu w organizmie i przyspiesza spalanie kalorii nawet do 90 minut po spożyciu. Badania wykazały również, że osoby okazjonalnie sięgające po lampkę czerwonego wina mają mniejsze problemy ze zbędnymi kilogramami niż te, które preferują mocniejszy alkohol.

Indyk

Mięso indycze zawiera tryptofan – aminokwas, który w mózgu jest bezpośrednio przekształcany w serotoninę. Ta z kolei reguluje apetyt i hamuje łaknienie.

Grzyby

Przeprowadzone przez dietetyków badania pokazują, że osoby, które zamiast mięsa wołowego dodawały do potraw grzyby, znacznie redukowały ilość kalorii dostarczanych organizmowi, a tym samym były tak samo zadowolone ze spożywanego posiłku. Wszystko to za sprawą dużej ilości białka, dzięki któremu grzyby nazywane są często „leśnym mięsem”.

Grejpfrut

Obecność grejpfruta na naszej liście produktów chyba nie dziwi. Stymuluje on spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii. Do tego jest prawdziwą bombą witaminową. Jedzenie grejpfruta przed posiłkiem pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Poza tym grejpfrut jest niskokaloryczny i składa się w 90% z wody, dlatego można go jeść bez wyrzutów sumienia, a nasz żołądek będzie syty i szczęśliwy.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy