Przetwory mleczne mogą chronić serce przed zawałem
Okazuje się, że kefir, twaróg, a przede wszystkim kwaśne mleko mają dobroczynny wpływ na niedomagający układ krążenia.
Gdy są regularnie spożywane, o ponad 20 proc. zmniejszają ryzyko incydentów choroby niedokrwiennej serca- to wynik badania, które objęło 2000 osób i trwało ponad 20 lat. Mechanizm tego nie został jednak do końca wyjaśniony.
Naukowcy przypuszczają, że mogą za to odpowiadać związki powstające w przebiegu fermentacji. Przy okazji badacze sprawdzili, że samo mleko nie jest już takie zdrowe - wypijanie powyżej 0,9 l dziennie jest związane ze zwiększonym ryzykiem incydentów wieńcowych. Poniżej tej ilości zagrożenie to nie występuje.
Ostateczny wniosek jest taki, że osoby lubiące mleko mogą je pić - tyle, że powinny robić to z umiarem. Od dawna wiadomo, że choremu sercu służą też morskie ryby oraz warzywa - u osób dotkniętych chorobą wieńcową powinny być bazą w diecie.