Przyczyny hipoglikemii niecukrzycowej
Hipoglikemia, czyli niski poziom glukozy we krwi, to stan, który dotyka nie tylko zdiagnozowanych cukrzyków. Istnieje bowiem coś takiego jak hipoglikemia niecukrzycowa. Kiedy mamy do czynienia z pierwszym typem hipoglikemii oznacza to, że w organizmie występuje zbyt mała ilość lub brak insuliny lub funkcjonuje ona w nieodpowiedni sposób. W rezultacie tych zaburzeń glukoza nie może przenikać z krwi do wnętrza komórek i nie dostarcza im energii potrzebnej do życia. W przypadku hipoglikemii niecukrzycowej, kiedy u pacjentów cukrzyca nie jest zdiagnozowana, coś innego może być przyczyną nieprawidłowości.
Kiedy kilka godzin po posiłku pojawiają się drgawki, osłabienie, mdłości lub zawroty głowy to znak, że być może mamy do czynienia z tzw. hipoglikemią reaktywną, której przyczyną jest spadek cukru we krwi. Obniża ona zdolność organizmu do prawidłowego wchłaniania witamin i minerałów i może mieć bardzo zły wpływ na nasze samopoczucie. Kiedy więc kilka godzin po jedzeniu odczuwasz dyskomfort fizyczny i psychiczny, sprawdź, czy nie występuje u ciebie ten rodzaj hipoglikemii.
Operacja żołądka
Przyczyną występowania hipoglikemii reaktywnej może być niedawno przebyta operacja żołądka, w wyniku której proces trawienia pokarmu zostaje spowolniony. Wówczas uzyskanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi może być opóźnione.
Wypicie lampki wina do obiadu lub szklanki piwa z przyjaciółmi to nie grzech. Jednak nadmierne spożywanie napojów alkoholowych może przyczynić się do wystąpienia hipoglikemii. Zawroty głowy, drgawki, zdenerwowanie i rozdrażnienie występujące po spożyciu alkoholu mogą mieć związek ze spadkiem poziomu cukru we krwi, dlatego należy starać się minimalizować ryzyko wystąpienia hipoglikemii w trakcie lub po spożyciu alkoholu.
Zła dieta
Chcąc zrzucić zbędne kilogramy często wpadamy w pułapkę złych nawyków żywieniowych. Brak spożywania regularnych i pełnowartościowych posiłków to prosta droga do zaburzenia poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie, do zafundowania sobie złego samopoczucia. Zasada „jedz mało, ale często” nie bez przyczyny powtarzana jest przez dietetyków jak mantra. Dzięki temu systematycznie dostarczamy organizmowi małych ilości cukru i nie dopuszczamy do spadku jego poziomu.
Do tego zestawu należy dopisać jeszcze uczucie senności, nagłe napady głodu oraz niepohamowaną ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego i tak oto otrzymujemy listę objawów, które wskazywać mogą na hipoglikemię. Organizm daje znać, że poziom cukru we krwi nie jest w normie. Należy wówczas zastanowić się, czy któraś z przyczyn występowania hipoglikemii niecukrzycowej przypadkiem nas nie dotyczy.
Zaburzenia hormonalne
Listę problemów zdrowotnych, które prowadzić mogą do hipoglikemii niecukrzycowej, zamyka nieprawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej organizmu. Chodzi o niedobór hormonów z przysadki mózgowej i gruczołów nadnercza, które pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.