Przygotowanie zdrowej owsianki. Nie popełniaj tych błędów, bo zabijesz jej właściwości odżywcze

Owsianka jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu, dlatego doskonale nadaje się na śniadanie
Owsianka jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu, dlatego doskonale nadaje się na śniadanie 123RF/PICSEL

Właściwości zdrowotne owsianki

  • magnez,
  • żelazo,
  • błonnik, 
  • witaminy B1 i B6,
  • witaminę E.
Owsianka to doskonała propozycja na śniadanie
Owsianka to doskonała propozycja na śniadanie123RF/PICSEL

Czego nie robić, aby owsianka była zdrowa

  • przyśpiesza proces starzenia,
  • może powodować cukrzycę,
  • podnosi ryzyko występowania wielu chorób w tym nowotworów, 
  • obniża odporność organizmu,
  • powoduje próchnicę.
Dodawanie syropów do owsianki obniża jej właściwości zdrowotne i odżywcze
Dodawanie syropów do owsianki obniża jej właściwości zdrowotne i odżywcze123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”: Rodzaje soli. Jaka jest najzdrowsza?Polsat Cafe