Reklama

Objaw przedawkowania cukru pojawia się na twarzy. Spójrz nad górną wargę

To, że cukier ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka, nie jest żadną tajemnicą. Powoduje otyłość, niszczy zęby, sprzyja powstawaniu cukrzycy, a także przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Do listy przykrych konsekwencji spożywania nadmiernej ilości cukru dochodzi również widoczne pogorszenie kondycji skóry twarzy.

W jaki sposób cukier wpływa na stan skóry?

Na zdrowy wygląd skóry wpływa wiele czynników. Nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, palenie papierosów, korzystanie z solarium, niezdrowy styl życia – to tylko niektóre rzeczy, które negatywnie oddziałują na skórę i przyśpieszają jej starzenie. Ważnym czynnikiem wpływającym na stan skóry jest też dieta. Spożywanie nadmiernej ilości cukru prowadzi do powstawania wielu problemów skórnych, a także przyśpiesza jej starzenie.

Dzieje się to za sprawą glikacji. Proces ten zachodzi, gdy stężenie cukrów w organizmie jest zbyt wysokie. Występuje zazwyczaj u osób chorujących na cukrzycę, jednak coraz częściej zdarza się, że pojawia się w organizmie osób zdrowych. Wszystko dlatego, że obecnie spożywamy więcej cukrów prostych, niż potrzebuje tego nasz organizm, a cukier jest niemalże we wszystkim, co jemy. 

Reklama

Zobacz również: Wygląd paznokci może zdradzać chorobę. Zwróć uwagę na wgłębienia

W procesie glikacji powstają AGE, czyli „zaawansowane produkty glikacji” (ang. Advanced Glycation End-products). Nie bez powodu skrót ten tłumaczy się jako „wiek”. Kumulowanie się tych związków w organizmie prowadzi do poważnych uszkodzeń białek budulcowych skóry, czyli kolagenu i elastyny. Wpływają one na jędrność, gładkość i elastyczność skóry. 

Skutki nadmiernego spożywania cukru widać na twarzy

Młody wygląd skóry zależy od utrzymania elastycznych i zdolnych do naprawy włókien kolagenowych. Glukoza powoduje rozpad kolagenu i dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia jego produkcji w przyszłości. Z tego powodu oznaki starzenia szybciej pojawiają się na skórze twarzy. 

AGE dezaktywują naturalne przeciwutleniacze skóry. Enzymy antyoksydacyjne chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników, które naruszają barierę ochronną skóry. Staje się ona podatna na podrażnienia i utratę wody, a także szybciej się starzeje.

Zobacz również: Urodowe triki, które odejmą lat. Domowe sposoby na zmarszczki i wiotką skórę

Spożywanie nadmiernej ilości cukru odbija się na skórze i przejawia się:

  • powstawaniem zmarszczek (zwłaszcza nad górną wargą),
  • utratą elastyczności,
  • szorstkością,
  • suchością,
  • przebarwieniami.

Zobacz również: Zabije cholesterol, obniży ciśnienie. Do tego zadba o wątrobę i nerki

Co zrobić, aby powstrzymać skutki glikacji? 

Kluczem do powstrzymania procesu glikacji jest zdrowa i zbilansowana dieta. Mimo  że całkowite wyeliminowanie cukrów prostych z diety jest niemożliwe, warto ograniczyć spożywanie produktów, które je zawierają. Zmianę sposobu odżywiania można zacząć od zrezygnowania ze słodyczy oraz dosładzania kawy czy herbaty. Należy unikać też produktów wysoko przetworzonych, a także słodzonych napojów, które można zamienić na wodę aromatyzowaną miętą lub owocami. 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przedwczesne starzenie skóry | skóra
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy