Przyprawy oczyszczające wątrobę
Dieta Polaków obfituje w tłuste i ciężkostrawne dania. Co zrobić, aby to zamiłowanie do tradycyjnej polskiej kuchni nie odbiło się na kondycji naszej wątroby?
W studiu programu Dzień Dobry TVN farmaceutka i specjalistka ziół Aldona Adamska-Szewczyk opowiedziała, co może pomóc naszej wątrobie w regeneracji.
Dla przykładu, po obfitym posiłku warto sięgnąć po filiżankę świeżo parzonej mięty lub naparu z dziurawca. Oba napoje wspomagają trawienie, podkręcają produkcję niezbędnych do trawienia enzymów i soków żołądkowych.
Do potraw natomiast warto dodawać kurkumę, która ma silne właściwości przeciwzapalne i wspomagające pracę wątroby. Karczoch działa żółciopędnie i pomaga zbijać tzw. zły cholesterol.
Jak jeszcze możemy zadbać o swój układ trawienny? Zobacz film!