Przyprawy spalające tkankę tłuszczową
Czy wiesz, że nie musisz stosować katorżniczych diet odchudzających, żeby zrzucić zbędne kilogramy i usprawnić trawienie? Wystarczy, że włączysz do swojego jadłospisu kilka przypraw, które - jak się okazuje - przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a więc i pomagają schudnąć. Co więcej, sprawią, że dania z ich dodatkiem będą naprawdę smaczne. Niektóre z nich z pewnością masz w swojej kuchni!
Zacznijmy od cynamonu, czyli słodkiej przyprawy, której często używamy do deserów, a także rozgrzewających napojów. Cynamon ma wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, a także łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ponadto, przyspiesza odchudzanie. Dlaczego? Ponieważ ogranicza wytwarzanie w organizmie insuliny, która przekształca nadmiar glukozy w tłuszcz. Cynamon warto dodawać do codziennych napojów i potraw, by odczuć pozytywne działanie. Przyprawę najlepiej rozpuszczać w napojach letnich i ciepłych. W gorącej wodzie utraci większość swoich właściwości.
Czosnek
Czosnek to jedna z typowych polskich przypraw. Jest w wielu tradycyjnych potrawach polskiej kuchni. Prócz walorów smakowych posiada również właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a ponadto, wspomaga usuwanie tłuszczu z naszego organizmu. W jaki sposób? Po pierwsze przyspieszając przemianę materii, a po drugie oczyszczając tętnice z zalegającego w nich tłuszczu.
Kolejna przyprawa, która świetnie sprawdzi podczas odchudzania, to pieprz cayenne. Ta mocno pikantna przyprawa ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To w dużej mierze zasługa składników odżywczych, jakie w niej znajdziemy, a w szczególności kapsaicyny. Substancja ta zmniejsza ryzyko rozwoju chorób w organizmie, ponieważ usuwa z niego wolne rodniki. Pieprz cayenne świetnie sprawdzi się podczas leczenia przeziębień, a także pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Przyprawa ta ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Regularnie stosowana może zmniejszyć nawet ryzyko wystąpienia ataku serca. Poza tym, wspomaga odchudzanie. Pieprz cayenne może przyspieszyć metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 25 procent! Warto dodawać go do różnego rodzaju potraw.
Pieprz czarny
Również czarny pieprz pomoże nam zgubić zbędne kilogramy. Wykazuje działanie termogeniczne, zapobiega wzdęciom i przyspiesza trawienie. Ponadto, wzmacnia układ odpornościowy. Za właściwości czarnego pieprzu w dużej mierze odpowiedzialna jest piperyna. Pieprz czarny przed użyciem najlepiej zmielić.
Imbir
Pozytywnie na przemianę materii wpływa również imbir. Ułatwia trawienie i spalanie tłuszczu, a także zmniejsza uczucie głodu. Jak go stosować? Najlepiej pić regularnie napar przyrządzony na bazie imbiru z dodatkiem cynamonu. Jak go przygotować? Wystarczy wrzucić do filiżanki kilka plastrów świeżego korzenia imbiru, dodać laskę cynamonu i zalać całość gorącą (ale nie wrzącą) wodą i odstawić na kilka minut do zaparzenia. Pić codziennie szklankę naparu.
Nasza kolejna propozycja to chrzan, który podobnie jak wcześniej wymienione przyprawy, wykazuje rozliczne właściwości dla naszego organizmu. Zabija bakterie i wirusy, wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom szkodliwego cholesterolu, no i pomaga schudnąć. Najlepiej jeść go w postaci korzenia.
Kurkuma
Cennych prozdrowotnych właściwości nie jest pozbawiona również kurkuma, czyli przyprawa o żółtej barwie, która chętnie wykorzystywana jest w kuchni Bliskiego Wschodu. Kurkuma pomaga zwalczyć stany zapalne w organizmie, zbija poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, obniża cukier, a także przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. By odczuć pozytywne działanie tej przyprawy na własnej skórze, warto dodawać kurkumę do codziennie pitych napojów. Świetnie smakuje z ciepłym mlekiem i miodem. Warto wiedzieć, że za większość właściwości kurkumy odpowiedzialna jest kurkumina, czyli podstawowy składnik tej przyprawy.
Kmin rzymski
Również kmin rzymski pomoże usprawnić procesy trawienne i spalić tkankę tłuszczową. Wystarczy jedna łyżeczka kminu dziennie, by schudnąć i obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu. Pozytywne działanie kminu rzymskiego na nasz organizm to zasługa fitosteroli, czyli steroli roślinnych. Kmin złagodzi również dolegliwości trawienne.