Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry
Dla odchudzających się.

Składniki na 1 porcję:
- 1 łyżeczka nasion słonecznika, - 1 mała cebula, - 200 g brokułów, - 100 g filetu z kurczaka, - 50 g makaronu wstążki, - sól, pieprz, curry, - łyżeczka oleju słonecznikowego, - 50 ml bulionu warzywnego, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika wyprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Brokuła umyć, oberwać różyczki, mięso umyć pokroić w paski. Makaron wrzucić do gotującej się lekko posolonej wody i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać mocno ok 5 minut. Dwie minuty przed końcem dodać cebulę i brokuły, doprawić solą pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do potrawy, zagotować. Ragout nakładać na talerz razem z makaronem. Posypać ziarnem słonecznika. Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal