Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry
Zdrowie
Dla odchudzających się.
- 1 mała cebula,
- 200 g brokułów,
- 100 g filetu z kurczaka,
- 50 g makaronu wstążki,
- sól, pieprz, curry,
- łyżeczka oleju słonecznikowego,
- 50 ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Nasiona słonecznika wyprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Brokuła umyć, oberwać różyczki, mięso umyć pokroić w paski. Makaron wrzucić do gotującej się lekko posolonej wody i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać mocno ok 5 minut. Dwie minuty przed końcem dodać cebulę i brokuły, doprawić solą pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do potrawy, zagotować. Ragout nakładać na talerz razem z makaronem. Posypać ziarnem słonecznika.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal