Rodanid: naturalny antybiotyk, który warto dodać do diety
Rodanid występuje we wszystkich organizmach zwierzęcych i roślinnych. Człowiek wytwarza go sam w 40 proc. Ale by substancja ta miała działanie zdrowotne, 60 proc. powinniśmy dostarczyć z pożywieniem.
Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, dlatego polecany jest osobom starszym, z obniżoną odpornością. Poprawia pracę serca. Spowalnia postęp choroby wieńcowej. Zalecany jest osobom po przebytym zawale serca. Zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i poprawia przemianę materii, dlatego jest dobry dla osób z cukrzycą. Poprawia trawienie, usuwa toksyny i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Zapobiega kamicy żółciowej i łagodzi alergie.
Jedz dziennie dwa produkty, które zawierają dużo rodanidu. Najlepiej orkisz (który ma go najwięcej) na śniadanie, a do obiadu brokuły, kalarepę, jarmuż, kasztany jadalne, koper włoski, kapustę kiszoną. Nie jedz fast foodów - powodują niedobory rodanidu. Unikaj konserwantów - zmniejszają ilość rodanidu w produktach.