Rzodkiewka w wiosennym jadłospisie
Ostry smak rzodkiewki sprzyja budzeniu organizm z zimowego letargu. Dzięki związkom siarki rzodkiewki pomogą odżywić osłabione po zimie włosy i paznokcie. Obfitują w potas, dlatego są rekomendowane dla nadciśnieniowców. Jakie jeszcze walory odżywcze i korzyści dla zdrowia zyskamy z tego maleńkiego warzywa?
Trudny do zdefiniowania kolor rzodkiewki i duży kontrast pomiędzy skórką a białym miąższem warzywa, czyni z niego doskonały element dekoracyjny wiosennych stołów.
Rzodkiewka może być zjadana solo, używana jako odżywczy i jednocześnie ozdobny element kanapek, sałatek, twarożków czy dań obiadowych. Im bardziej ostra w smaku, tym większa jej wartość odżywcza.
Te, które możemy kupić w kwietniu i maju wyrosły pod folią lub w tunelach. Sadzone do gruntu mają zdecydowanie wyraźniejszy smak, pieką w język. Na takie rzodkiewki musimy jeszcze poczekać.
Wsparcie metabolizmu
Rzodkiewka pobudza łaknienie i procesy trawienne, może być pomocna w łagodzeniu dyskomfortu trawiennego i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak niestrawność, wzdęcia i gazy. Sprzyja dobrej pracy wątroby, działa żółciopędnie. Warzywo jest niskokaloryczne i polecane borykającym się z anemią i demineralizacją organizmu.
Działa wykrztuśnie
Jest zalecana przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, a nawet astmie. Rzodkiewka działa wykrztuśnie i pomaga łagodzić męczący kaszel. Obecna w jadłospisie będzie hamowała rozwój infekcji, działa bakteriostatycznie i grzybobójczo.
Dla serca
Rzodkiewka powinna jak najczęściej gościć na talerzach osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Warzywo obfituje w potas, który sprzyja dobrej pracy mięśnia sercowego i normalizacji ciśnienia tętniczego krwi.
Wzmacnia włosy i paznokcie
Wiosną wiele osób skarży się na osłabione, wypadające włosy i kruche paznokcie. Rzodkiewka to prawdziwa skarbnica związków siarki, które wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają wypadaniu tych pierwszych i łamaniu czy rozdwajaniu drugich.
Ostrożnie
Rzodkiewki choć cenne odżywczo, nie dla każdego będą korzystne. Nie powinny ich jadać osoby borykające się z wrzodami, chorobami trzustki i dotknięte zespołem jelita drażliwego.
Ewa Koza, mamsmak.com