Reklama

Sezam i jego lecznicze właściwości

Sezam. Znamy jego wygląd i smak. Lubimy wykorzystywać go w kuchni i stosować kosmetyki na jego bazie. Jednak niewielu z nas wie, że sezam to jedna z najzdrowszych roślin na świecie. Nie bez powodu zajmuje on czołowe miejsce w medycynie naturalnej. Okazuje się, że sezam działa przeciwbólowo, wspomaga leczenie wielu dolegliwości, a także wykazuje działanie antynowotworowe. Sprawdźmy, dlaczego warto na stałe włączyć go do diety.

Właściwości sezamu doceniono już starożytnych Indiach. Stamtąd trafił on na Bliski Wschód i do Afryki. Ciekawostką jest fakt, że w Stanach Zjednoczonych sezam odkryto dopiero w XVII wieku. Obecnie znany i chętnie stosowany jest on na całym świecie. Pokochano go nie tylko za oryginalny - słodko-gorzkawy smak, ale także za rozliczne właściwości lecznicze oraz szerokie zastosowanie. Obecnie sezam wykorzystywany jest w kuchni, medycynie i w kosmetyce. Przyjrzyjmy się właściwościom jego najpopularniejszej odmiany - białej.

Wartość odżywcza

Zanim przejdziemy do właściwości sezamu, zatrzymajmy się chwilę przy jego wartości odżywczej. Nasiona sezamu to wręcz kopalnia witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim sporo witamin z grupy B, a także witaminy A i E. Ponadto, sezam zwiera pokaźne ilości selenu, potasu, fosforu, cynku i żelaza, czyli minerałów biorących udział w najważniejszych procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest również źródłem kwasu foliowego oraz wapnia. To skład sezamu czyni go jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Oto jego właściwości:

Reklama

Obniża poziom złego cholesterolu w organizmie

Sezam jest bogatym źródłem fitosteroli - roślinnych steroli, które wykazują zdolność obniżania złego cholesterolu we krwi. Regularnie jedzony sezam zatem nie tylko zbije cholesterol, ale jednocześnie zapobiegnie rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Sezam korzystnie wpływa również na układ krwionośny, dzięki substancji zwanej sezamoliną, która obniża ciśnienie i zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Działa antynowotworowo

Udowodniono również, że sezam działa antynowotworowo. Potwierdziły to badania na ludzkich komórkach białaczki, które miały styczność z wyciągiem z sezamu. Okazało się, że w kontakcie z wyciągiem komórki ulegały zmniejszeniu. Z kolei inne badania dowiodły, że sezam może hamować również rozwój czerniaka.

Wzmacnia kości i zęby

Dzięki sporej zawartości wapnia sezam pozytywnie wpływa również na kości - wzmacnia je i chroni przed chorobami. Ponadto, poprawia kondycję zębów i całej jamy ustnej. By się o tym przekonać, warto co drugi dzień płukać jamę ustną wodą z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego. Jama ustna będzie dokładnie oczyszczona, a stany zapalne i infekcje będą pojawiać się znacznie rzadziej.

Wspomaga leczenie chorób układu oddechowego

Olejek sezamowy doskonale wpływa również na układ oddechowy. Nawilża go i wzmacnia jego odporność. Stosowanie olejku sezamowego wskazane jest przy zapaleniach płuc i oskrzeli.

Łagodzi dolegliwości układu trawiennego

Olejek sezamowy przyniesie również ulgę w zaparciach i wzdęciach. Usprawnia on pracę układu trawiennego i przyspiesza spalanie tłuszczu. Zalecany jest zatem osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Ponadto, sezam wykazuje właściwości przeciwbólowe i regulujące poziom cukru we krwi. Bez wątpienia zasługuje na to, by włączyć go do diety.

Jak stosować sezam?

Sezam można spożywać w różnych postaciach - obecnie na rynku jest spory wybór produktów sezamowych. Dietetycy zalecają jednak ziarna lub olej sezamowy, które mają najwięcej wartości odżywczych. Wystarczy garść ziaren sezamu codziennie, by wzmocnić organizm.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy