Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

To większa kuzynka rzodkiewki (choć nazywamy ją rzepą, jej prawdziwa nazwa to czarna rzodkiew). Zimą ma najwięcej wartości odżywczych.

Zawiera mikroelementy: wapń, potas, magnez, żelazo, fluor, mangan, cynk oraz związki siarki, a także witaminy: A i C, i z grupy B. Nie tuczy, bo ma tylko 33 kalorie (w 100 g). Najlepiej jeść ją na surowo (nie traci cennych substancji) i... rozdrobnioną, bo uwalniają się one w trakcie tarcia lub krojenia. 

Reklama

Wspomaga trawienie. Olejki gorczyczne pobudzają do pracy żołądek, wątrobę i jelita. Wzmagają wytwarzanie soków trawiennych i poprawiają apetyt. Likwidują bolesne wzdęcia i zaparcia.

Rozpuszcza złogi. Ze względu na zawartość siarki działa żółciopędnie, moczopędnie i rozkurczowo, jest więc wskazana przy kamicy przewodów żółciowych, kamicy nerek i złogach w przewodach moczowych.

Wspiera urodę. Jedzona regularnie (np. co drugi dzień) w postaci surówek dostarcza związków siarkowych i minerałów - budulca dla zdrowych włosów, skóry i paznokci.

Leczy infekcje. Zawiera fitoncydy, substancje podobne do antybiotyków, hamujące rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Trwają badania nad ich wykorzystaniem do zwalczania wirusa grypy A1H1. 5 Zapobiega nowotworom. Udowodniono, że gluzkozynolany w niej zawarte chronią komórki przed uszkodzeniami DNA wywołanymi przez wolne rodniki i inne czynniki rakotwórcze.

Zwalcza reumatyzm. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom czarna rzepa jedzona, ale też stosowania zewnętrznie, np. do nacierań, pomaga pozbyć się bólów gośćcowych i mięśniowych oraz nerwobólów.

Wzmacnia organizm. Dostarcza mu potasu (aż 232 mg w 100 g) regulującego pracę serca i układu nerwowego, witaminy C (22,8 mg w 100 g). Uzupełnia też wapń (21 mg w 100 g) i fosfor (18 mg w 100 g), minerały odpowiedzialne za zdrowe i mocne kości.

Domowa apteczka

Wylecz bóle stawów i kamicę pęcherzyka żółciowego.

Nalewka na stawy: 1/2 szkl. startej rzepy zalej 2,5 szkl. alkoholu (40 proc.). Trzymaj 2 tygodnie, przefiltruj. Przez 2 tygodnie zażywaj 2-3 razy dziennie 2 łyżeczki w kieliszku wody.

Kuracja na kamienie żółciowe: Wyciskaj sok z rzepy sokowirówką lub ucierając na tarce i wygniatając przez gazę (sok może stać w lodówce do 2 dni). Przez 6 tygodni pij 2 razy dziennie przed posiłkami, stopniując dawkę: przez pierwsze 3 tygodnie zwiększaj ją z 2-3 łyżek do 1/4 szkl. Przez kolejne 3 tygodnie zmniejszaj znów dawkę z 1/4 szkl. do 2-3 łyżek.

Uwaga! Przeciwwskazaniem do jedzenia czarnej rzepy są niektóre choroby: silna niewydolność serca lub nerek, nieżyty jelita cienkiego (uporczywe biegunki), wrzody żołądka, nadkwaśność, refluks i zgaga.

Czarna rzepa dla urody


Olejki gorczyczne pobudzają ukrwienie skóry głowy, dzięki czemu cebulki włosów są lepiej odżywione i dotlenione. To przyspiesza porost młodych włosów. Związki siarkowe zmniejszają łojotok i leczą łupież.

Sok na łupież i tłustą skórę głowy: Średnią rzepę zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok przez gazę lub czystą ściereczkę. Wetrzyj wacikiem w skórę głowy (może trochę szczypać). Owiń starym ręcznikiem. Po 3 godz. umyj głowę jak zwykle. Kurację stosuj raz w tygodniu przez miesiąc.

Nalewka na wzmocnienie włosów: Wlej do słoika 10 łyżek soku z czarnej rzepy, wsyp 4 łyżki pokrzywy, 1 łyżkę szałwii lekarskiej, 2 łyżki rozmarynu lekarskiego, 2 łyżki skrzypu, wlej 1 szkl. czystej wódki. Trzymaj 2 tygodnie. Odcedź przez gazę, przelej do butelki. Na 2-3 godziny przed myciem włosów wcieraj w skórę głowy. Owiń folią i starym ręcznikiem. Następnie umyj włosy szamponem i nałóż odżywkę. Stosuj przez 2 tygodnie.

Uwaga! Gdy masz zadrapania lub krosty na głowie, może bardzo piec, więc nie stosuj nalewki, zanim się zupełnie nie wygoją.

Przepisy pełne witamin

Kiszona rzepa

Składniki

  • 1 kg czarnej rzepy
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Rzepę obierz, zetrzyj na tarce. Przełóż do naczynia. Wsyp sól i cukier, wymieszaj. Odstaw na ok. pół godz., żeby puściła sok. Zlej go np. do szklanki. Do rzepy dodaj czosnek. Ułóż rzepę w słoikach, wrzuć po ziarnie ziela angielskiego i liściu laurowym. Rozlej do słoików odlany sok. Uzupełnij przegotowaną wodą tak, aby zakryła rzepę. Zakręć lekko, trzymaj 3-4 dni w temp. pokojowej. Spróbuj - gdy rzepa będzie kwaskowata, postaw słoiki do lodówki.

Rzepa pieczona z jabłkami

Składniki

  • 1 kilogram czarnej rzepy
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • olej do smarowania formy

Rzepę obierz, pokrój w kostkę. Duś w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój w plasterki. Kiedy rzepa zmięknie, odparuj ją przez chwilę. Ugnieć tłuczkiem z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Zapiekaj ok. 30 min. w temp. 170 st. Podawaj zamiast surówki jako dodatek do smażonego i pieczonego mięsa.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje