Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę
To większa kuzynka rzodkiewki (choć nazywamy ją rzepą, jej prawdziwa nazwa to czarna rzodkiew). Zimą ma najwięcej wartości odżywczych.
Zawiera mikroelementy: wapń, potas, magnez, żelazo, fluor, mangan, cynk oraz związki siarki, a także witaminy: A i C, i z grupy B. Nie tuczy, bo ma tylko 33 kalorie (w 100 g). Najlepiej jeść ją na surowo (nie traci cennych substancji) i... rozdrobnioną, bo uwalniają się one w trakcie tarcia lub krojenia.
Wspomaga trawienie. Olejki gorczyczne pobudzają do pracy żołądek, wątrobę i jelita. Wzmagają wytwarzanie soków trawiennych i poprawiają apetyt. Likwidują bolesne wzdęcia i zaparcia.
Rozpuszcza złogi. Ze względu na zawartość siarki działa żółciopędnie, moczopędnie i rozkurczowo, jest więc wskazana przy kamicy przewodów żółciowych, kamicy nerek i złogach w przewodach moczowych.
Wspiera urodę. Jedzona regularnie (np. co drugi dzień) w postaci surówek dostarcza związków siarkowych i minerałów - budulca dla zdrowych włosów, skóry i paznokci.
Leczy infekcje. Zawiera fitoncydy, substancje podobne do antybiotyków, hamujące rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Trwają badania nad ich wykorzystaniem do zwalczania wirusa grypy A1H1. 5 Zapobiega nowotworom. Udowodniono, że gluzkozynolany w niej zawarte chronią komórki przed uszkodzeniami DNA wywołanymi przez wolne rodniki i inne czynniki rakotwórcze.
Zwalcza reumatyzm. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom czarna rzepa jedzona, ale też stosowania zewnętrznie, np. do nacierań, pomaga pozbyć się bólów gośćcowych i mięśniowych oraz nerwobólów.
Wzmacnia organizm. Dostarcza mu potasu (aż 232 mg w 100 g) regulującego pracę serca i układu nerwowego, witaminy C (22,8 mg w 100 g). Uzupełnia też wapń (21 mg w 100 g) i fosfor (18 mg w 100 g), minerały odpowiedzialne za zdrowe i mocne kości.
Wylecz bóle stawów i kamicę pęcherzyka żółciowego.
Nalewka na stawy: 1/2 szkl. startej rzepy zalej 2,5 szkl. alkoholu (40 proc.). Trzymaj 2 tygodnie, przefiltruj. Przez 2 tygodnie zażywaj 2-3 razy dziennie 2 łyżeczki w kieliszku wody.
Kuracja na kamienie żółciowe: Wyciskaj sok z rzepy sokowirówką lub ucierając na tarce i wygniatając przez gazę (sok może stać w lodówce do 2 dni). Przez 6 tygodni pij 2 razy dziennie przed posiłkami, stopniując dawkę: przez pierwsze 3 tygodnie zwiększaj ją z 2-3 łyżek do 1/4 szkl. Przez kolejne 3 tygodnie zmniejszaj znów dawkę z 1/4 szkl. do 2-3 łyżek.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do jedzenia czarnej rzepy są niektóre choroby: silna niewydolność serca lub nerek, nieżyty jelita cienkiego (uporczywe biegunki), wrzody żołądka, nadkwaśność, refluks i zgaga.
Olejki gorczyczne pobudzają ukrwienie skóry głowy, dzięki czemu cebulki włosów są lepiej odżywione i dotlenione. To przyspiesza porost młodych włosów. Związki siarkowe zmniejszają łojotok i leczą łupież.
Sok na łupież i tłustą skórę głowy: Średnią rzepę zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok przez gazę lub czystą ściereczkę. Wetrzyj wacikiem w skórę głowy (może trochę szczypać). Owiń starym ręcznikiem. Po 3 godz. umyj głowę jak zwykle. Kurację stosuj raz w tygodniu przez miesiąc.
Nalewka na wzmocnienie włosów: Wlej do słoika 10 łyżek soku z czarnej rzepy, wsyp 4 łyżki pokrzywy, 1 łyżkę szałwii lekarskiej, 2 łyżki rozmarynu lekarskiego, 2 łyżki skrzypu, wlej 1 szkl. czystej wódki. Trzymaj 2 tygodnie. Odcedź przez gazę, przelej do butelki. Na 2-3 godziny przed myciem włosów wcieraj w skórę głowy. Owiń folią i starym ręcznikiem. Następnie umyj włosy szamponem i nałóż odżywkę. Stosuj przez 2 tygodnie.
Uwaga! Gdy masz zadrapania lub krosty na głowie, może bardzo piec, więc nie stosuj nalewki, zanim się zupełnie nie wygoją.
Kiszona rzepa
Rzepę obierz, zetrzyj na tarce. Przełóż do naczynia. Wsyp sól i cukier, wymieszaj. Odstaw na ok. pół godz., żeby puściła sok. Zlej go np. do szklanki. Do rzepy dodaj czosnek. Ułóż rzepę w słoikach, wrzuć po ziarnie ziela angielskiego i liściu laurowym. Rozlej do słoików odlany sok. Uzupełnij przegotowaną wodą tak, aby zakryła rzepę. Zakręć lekko, trzymaj 3-4 dni w temp. pokojowej. Spróbuj - gdy rzepa będzie kwaskowata, postaw słoiki do lodówki.
Rzepa pieczona z jabłkami
Rzepę obierz, pokrój w kostkę. Duś w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój w plasterki. Kiedy rzepa zmięknie, odparuj ją przez chwilę. Ugnieć tłuczkiem z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Zapiekaj ok. 30 min. w temp. 170 st. Podawaj zamiast surówki jako dodatek do smażonego i pieczonego mięsa.