Skuteczne okłady na ból ucha, mięśni i bóle miesiączkowe
Stany zapalne, urazy, a nawet hormony potrafią dać w kość! Zanim jednak sięgniesz po tabletkę przeciwbólową, wypróbuj lecznicze kompresy zrobione z tego, co masz pod ręką. Do przygotowania leczniczych okładów możesz wykorzystać popularne i niedrogie produkty, zioła lub warzywa o znanych od wieków leczniczych właściwościach: sól, cebulę, czosnek. Jak je stosować? Na większość stłuczeń i urazów, którym towarzyszy opuchlizna i ból, a które powstały nagle, przykłada się zimne okłady. Chłód powoduje, że naczynia krwionośne kurczą się, co zmniejsza wewnętrzne krwawienie i ból. Natomiast ciepłe kompresy pomogą przy przewlekłych dolegliwościach mięśni i stawów oraz zapobiegną skurczom. Oto sprawdzone przepisy!
Ból w okolicach małżowiny u dzieci może być objawem ząbkowania. Dorosłym towarzyszy np. w zapaleniu zatok czy po przewianiu. Jeśli nie pojawiła się gorączka czy inne niepokojące objawy, warto wypróbować ciepłe okłady.
Z cebuli
Małą cebulę oczyść i drobno posiekaj. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Przełóż do rondelka i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ciepłą papkę zawiń w gazę i przyłóż do ucha na ok. 20 min.
Z soli
Sól kuchenną (najlepiej gruboziarnistą) podgrzej w piekarniku, na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Ciepły (nie gorący!) okład zawiń w gazę i przyłóż na ok. pół godz.
Z kwiatu macierzanki
Pięć łyżek suszu zalej szklanką wrzątku i gotuj 2–3 minuty. Odstaw na 10 min. Ciepłą mieszankę zawiń w płócienną ściereczkę. Przyłóż na ok. 15 min.
Ulgę w bólu przyniesie też włożony do ucha wacik nasączony olejkiem kamforowym. Ale uwaga! Można go zastosować, jeżeli lekarz wykluczy zapalenie ucha.
Oddziaływanie ciepłem sprawdzi się również w łagodzeniu skurczów w dole brzucha towarzyszących miesiączce. Przygotowanie takiego okładu nie jest skomplikowane, a wielu kobietom przynosi ulgę. Wypróbuj i przekonaj się sama!
Z borowiny
Naczynie z pastą borowinową (ok. 10 zł, kupisz w aptece) ogrzej w kąpieli wodnej o temp. 39 st. Warstwę ciepłej masy (ok. 1 cm) nanieś na podbrzusze. Przykryj folią, ręcznikiem i kocem, żeby zatrzymać ciepło. Potrzymaj ok. 30 min. Powtarzaj okłady w zależności od stopnia nasilenia bólu.
Z ciepłego ręcznika
Bawełniany ręcznik namocz w ciepłej wodzie, odciśnij jej nadmiar. Trzymaj na podbrzuszu, aż ostygnie.
Jeśli cierpisz na obfite miesiączki, ciepło może nasilić problem. Przeciwwskazaniem do stosowania ciepłych okładów jest również stan zapalny np. przydatków.
Zimne okłady (np. z kostek lodu) blokują odczuwanie bólu oraz krwawienia. Warto po nie sięgnąć w przypadku urazów.
Z kolei gdy nadwyrężymy mięśnie, dobrze jest stosować okłady rozgrzewające.
Z zimnych liści kapusty
Kilka liści schłodź w zamrażarce. Wyjmij i delikatnie rozbij tłuczkiem tak, aby puściły sok. Liście przykładaj do bolącego miejsca, aż staną się ciepłe.
Z arniki i altacetu
Kup w aptece nalewkę z arniki (ok. 3 zł). Łyżkę nalewki wymieszaj z 3 łyżkami rozpuszczonej w wodzie tabletki altacetu (ok. 8 zł, tabletkę rozpuść w 1/4 szkl. ciepłej wody). Zmocz gazę i przyłóż na godzinę.
Z płatków owsianych
Do łyżki płatków owsianych dodaj po łyżeczce kwiatów kasztanowca oraz liści babki lancetowatej. Wymieszaj na papkę z gorącą wodą. Ciepłą mieszankę przenieś na rozłożoną gazę, przyłóż do bolącego miejsca, przykryj ceratką, i trzymaj przez około 45 minut.
Opuchliznę złagodzą okłady ze schłodzonego twarogu lub zsiadłego mleka. Rozsmaruj je na skórze i zmieniaj po wyschnięciu.
Z ziemniaków.
Ugotowane w łupinach ziemniaki rozdrobnij na papkę, zawiń w chustę i przyłóż na bolące miejsce. Trzymaj dopóki odczuwasz ciepło.
Z chrzanu.
Świeży chrzan utrzyj na tarce i przyłóż do chorego miejsca na nie dłużej niż 10 min (zdejmij, gdy tylko zacznie piec).
Z gorczycy.
Sproszkowaną czarną gorczycę rozetrzyj z ciepłą wodą na papkę. Okład potrzymaj ok. 10 min.