Śliwka węgierka: witaminowa bomba, ale nie dla każdego

Śliwki nie tylko korzystnie wpływają na układ trawienny - są też źródłem cennych witamin
Śliwki nie tylko korzystnie wpływają na układ trawienny - są też źródłem cennych witamin123RF/PICSEL

Śliwka węgierka - dlaczego warto ją jeść? 

  • witaminę A, niezbędną do prawidłowego widzenia, rozwoju kości, zdrowych włosów, skóry i paznokci
  • witaminy z grupy B, które wykazują działanie silnie redukujące stres i zwiększające sprawność umysłu
  • witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy
  • biotynę, wspomagającą pracę tarczycy
  • niacynę, działającą korzystnie na metabolizm tłuszczowy i zapobiegającą miażdżycy
  • magnez, wspierający prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego
  • sód, odpowiedzialny za nawadnianie komórek 
  • potas, niezbędny dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz również:

    Śliwka węgierka: Ile ma kalorii?

    Sezon na śliwki w pełni
    Sezon na śliwki w pełni123RF/PICSEL

    Kto nie powinien jeść śliwek węgierek?

    „Ewa gotuje”: Pikle śliwkowePolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?