Śliwka węgierka: witaminowa bomba, ale nie dla każdego
Sezon na śliwki węgierki oficjalnie uznać możemy za otwarty. Te pyszne owoce od lat cieszą się ogromną popularnością, a mimo to nie każdy wie o tym, że mają zbawienny wpływ na organizm i są kopalnią witamin! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Śliwka węgierka od dawna znana jest ze swojego potwierdzonego, zbawiennego wpływu na zdrowie. To prawdziwa witaminowa bomba, w której znajdziemy:
- witaminę A, niezbędną do prawidłowego widzenia, rozwoju kości, zdrowych włosów, skóry i paznokci
- witaminy z grupy B, które wykazują działanie silnie redukujące stres i zwiększające sprawność umysłu
- witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy
- biotynę, wspomagającą pracę tarczycy
- niacynę, działającą korzystnie na metabolizm tłuszczowy i zapobiegającą miażdżycy
- magnez, wspierający prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego
- sód, odpowiedzialny za nawadnianie komórek
- potas, niezbędny dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.
Badania wykazały, że śliwka węgierka powinna być regularnie spożywana przez kobiety w ciąży. Wpływa ona bowiem bardzo korzystnie na rozwój zarodka, dzięki syntezie kwasów nukleinowych DHA i RNA. Zawiera również cenne polifenole, które uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, obniżają ciśnienie, działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo.
Świeże śliwki węgierki mają około 46 kcal w 100 g produktu. Z powodzeniem mogą je więc spożywać osoby będące na diecie lub chcące zachować szczupłą sylwetkę.
Warto wiedzieć, że śliwki węgierki skutecznie likwidują zaparcia, działają przeczyszczająco, poprawiają perystaltykę jelit i metabolizm. Co ważne, mogą zmniejszać również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Śliwki pomagają również walczyć z niestrawnością i problemami z układem trawiennym.
Choć śliwki węgierki mają mnóstwo zalet i są prawdziwą witaminową bombą, to nie wszyscy mogą je spożywać. Powinny ich unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, ponieważ mogą one potęgować nieprzyjemne dolegliwości związane z tą chorobą. Przeciwwskazaniem do spożywania śliwek są także stany zapalne i owrzodzenia żołądka oraz alergia na te owoce.
Zobacz również: Dodaj go do owsianki, a jelita będą ci wdzięczne. Działa jak miotełka