Śniadanie gwiazd
Pierwszy posiłek jest również tym najważniejszym.
"Nigdy nie opuszczam pierwszego posiłku, nieważne, co się dzieje, śniadanie musi być" - twierdzi Cameron Diaz. Podobnie uważa Madonna, która zaczyna dzień od płatkow owsianych, czy Anja Rubik, która rano sięga po owoce i warzywa.
Taki start zapewnia zastrzyk energii i łatwiej po nim uniknąć podjadania przed obiadem. Gwiazdy hołdują zasadzie: :Jeść mniej, a częściej" i nigdy nie rezygnują ze śniadania.
Według Alicji Kalińskiej z Centrum Dietetycznego SetPoint, doradcy żywieniowego m.in. Anny Muchy, pierwszy posiłek powinien zawierać produkty białkowe, takie jak jajka, ryby, chude wędliny i białe sery. Rano warto pamiętać też o produktach bogatych w błonnik (orzechy, warzywa i owoce) i "dobre" węglowodany (pełnoziarnisty chleb, musli). Specjalistka odradza zaczynanie dnia od kawy. Przed śniadaniem najlepiej wypić szklankę niegazowanej wody z cytryną.
Heidi Klum (37) wykluczyła ze swojej diety węglowodany. W jej jadłospisie znajdują się warzywa, surowe mięso, jajecznica z białek i koktajle proteinowe. Heidi popija też zieloną herbatę.
Demi Moore(48) na śniadanie wybiera tosty z pełnoziarnistego chleba, jajka i jogurt naturalny. Nie jada białego pieczywa i słodyczy. Lubi chrupać suszone owoce.
Cindy Crawford (45) jest fanką wody mineralnej i owoców. Je dużo jabłek, bananów, papai, ananasów lub mango. Unika natomiast pieczywa i tłustych mięs.
Pomysły na smaczne i zdrowe śniadanie przedstawia dietetyk Alicja Kalińska.
Śniadanie I - Półtłusty twaróg (150 g) lub serek wiejski, rzodkiewki, pomidor lub ogórek, łyżeczka szczypiorku, kromka chleba razowego.
Śniadanie II - Jogurt z melonem: szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 małego melona, łyżka otrąb pszennych, łyżka płatków pszennych, łyżka płatków migdałowych.
Śniadanie III (weekendowe) - Omlet ze szpinakiem (1 porcja): 2 jaja, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka mleka 1,5 proc. tłuszczu, woda mineralna, 1 łyżeczka oleju lub sklarowanego masła, 3-5 gałązek lub kiści szpinaku, plasterek sera pleśniowego. Wymieszaj jajka, mąkę i mleko, dodaj szpinak i usmaż na patelni, a pod koniec dodaj ser pleśniowy.