Śniadanie - nie tylko od święta

Celebruj śniadania każdego dnia
Celebruj śniadania każdego dnia123RF/PICSEL

Z tradycją w tle

 Wróżby i zwyczaje wielkanocne

 Zabawy nie tylko dla dzieci

 Rodzinne ucztowanie

  1. Wstawaj 15 minut wcześniej niż zwykle - już kwadrans wystarczy, by przygotować i zjeść pożywne śniadanie.
  2. Dzień wcześniej zaplanuj, co będziesz jeść następnego ranka i kup niezbędne produkty.
  3. W swojej kuchni zawsze miej zapasy podstawowych artykułów. Dodatkowe opakowanie margaryny, razowy chleb, czy karton mleka nie zajmują dużo miejsca, a z pewnością ich brak utrudni zrobienie śniadania.
  4.  Przygotuj wszystkie produkty i nakryj do stołu dzień wcześniej - oszczędzisz rano czas, szybciej przygotujesz śniadanie, a estetycznie nakryty stół zachęci Cię do jedzenia.  
  5. Jeżeli jednak poranne wstawanie jest dla Ciebie koszmarem, przygotuj całe śniadanie już wieczorem i przechowaj je w lodówce.
  6. Korzystaj z prostych, ale zawierających wartościowe produkty pomysłów na śniadanie: kanapki z sałatą, serem i wędliną, grzanki, płatki z mlekiem, owsianka, jogurt z musli i owocami.
  7. Jeśli zaspałeś i nie zdążysz już nic przygotować, zabierz ze sobą produkty, które możesz zjeść podczas przerwy w pracy: jabłko, jogurt, serek.
  8. Jeśli nie masz rano apetytu, przygotuj śniadanie, które zjesz w pracy. To samo dotyczy Twojego dziecka. Zdrowa kanapka z warzywami z pewnością Was zasycą i sprawią, że ochota na słodkie, czy słone przekąski w ciągu dnia będzie mniejsza.
INTERIA.PL/Informacja prasowa
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?