Sok z pigwy: Zapobiega infekcjom, wzmacnia kości
Nie bez powodu dietetycy zachwycają się składem odżywczym oraz właściwościami pigwy. Owoc ten niewątpliwie należy do grupy najzdrowszych. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu trawiennego, a także pozytywnie wpływa na kości oraz stawy. Owoców pigwy najlepiej szukać latem, bo właśnie wtedy są dojrzałe i zdatne do jedzenia, a sok z nich przygotowany będzie doskonałym dodatkiem do napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Podpowiadamy, dlaczego warto pić go przez cały rok oraz w jaki sposób go przygotować.
W soku z pigwy znajdziemy ogromną ilość witamin i minerałów, które zapewniają naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Wśród nich są: magnez, wapń, potas, żelazo, a także witaminy: A, B, C oraz PP. Pigwa to również bogate źródło kwasu foliowego, a także błonnika, stąd doskonały wpływ tego owocu na nasz układ trawienny. Ponadto, znajdziemy w niej antyoksydanty i garbniki, czyli związki, które usuwają wolne rodniki z organizmu, odpowiedzialne za rozwój większości chorób.
Wielu dietetyków mawia, że sok z pigwy jest dobry na wszystko. Mimo że mówią to żartobliwie, jest w tym haśle sporo prawdy. Potwierdzają to właściwości tego napoju. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Regularnie pity sok z pigwy może znacznie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu, a także wspomóc leczenie wielu chorób i dolegliwości. Oto jego najważniejsze właściwości:
* wspomaga trawienie i odchudzanie - spora zawartość błonnika w soku z pigwy sprawia, że bardzo korzystnie wpływa on na układ trawienny. Jednocześnie wspomaga on odchudzanie i przyspiesza spalanie tłuszczu;
* wzmacnia odporność organizmu - wykazano, że regularnie pity sok z pigwy wzmacnia odporność organizmu, chroni go przed rozwojem infekcji bakteryjnych i stanów zapalnych, a to wszystko dzięki sporej zawartości antyoksydantów;
* wzmacnia kości oraz stawy - w pigwie znajdziemy również dużo wapnia, który potrzebny jest do prawidłowego wzrostu kości oraz stawów. Sok z pigwy warto podawać dzieciom, ponieważ to one szczególnie potrzebują tego pierwiastka;
* pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny - ta właściwość to zasługa sporej ilości magnezu oraz potasu, które znajdziemy w owocu, ale przede wszystkim w pestkach pigwy;
* oczyszcza organizm z toksyn - sok z pigwy z powodzeniem można stosować przy detoksykacji organizmu. Substancje w nim obecne pomagają wydalić toksyny i zbędne produkty przemiany materii z organizmu;
* niweluje wolne rodniki - antyoksydanty obecne w soku z pigwy zwalczają wolne rodniki, które odpowiedzialne są za rozwój większości chorób w naszym organizmie oraz za przedwczesne starzenie się;
* wspomaga leczenie przeziębienia i grypy - sok z pigwy znany jest z działania wzmacniającego odporność, a także wspomagającego leczenie przeziębienia i grypy.
Potrzebna składniki
* jeden kilogram pigwy;
* jeden kilogram cukru.
Sposób przygotowania
1. Pigwę dokładnie myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki (w ten sposób szybciej usuniemy pestki).
2. Owoce kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w wyparzonych słoikach.
3. W każdym słoiku ubijamy owoce i dociskamy, by wydobył się z nich sok.
4. Do każdego słoika wsypujemy pięć łyżek cukru.
5. Słoiki odstawiamy w chłodne miejsce na pięć dni. Codziennie należy przysypywać ich zawartość warstwą cukru.
6. Następnie zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki.
Gotowy sok możemy pić z wodą lub dodawać do herbaty zamiast cukru czy miodu. Pamiętajmy jednak, by nie rozpuszczać go w gorącej wodzie, ponieważ może utracić swoje właściwości. Zaleca się pić go przez cały rok, a w okresie jesienno-zimowym zwiększyć ilość.