Sokoterapia - oczyść ciało z toksyn
Diety detoksykujące są ostatnimi czasy bardzo popularne. Polecają je dietetycy, ale również celebryci, którzy swój nienaganny wygląd przypisują właśnie tym terapiom. Szczególną popularnością cieszą się detoksy oparte na świeżo wyciskanych sokach owocowo-warzywnych. Uważa się, że taka kuracja jest najskuteczniejszym sposobem oczyszczenia organizmu z toksyn, a także stanowi pomoc w walce z otyłością i wieloma schorzeniami.
Każdego dnia wraz z pożywieniem, dostarczamy sobie ogromnych ilości związków chemicznych, których nie jesteśmy w stanie strawić, przerobić czy usunąć z organizmu. Substancje te gromadzą się przez lata w postaci toksycznych złogów, przez co zaburzona zostaje równowaga pomiędzy oczyszczaniem, a budowaniem nowych tkanek.
Zaleganie toksyn w organizmie to główny powód rozwoju większości chorób cywilizacyjnych, dlatego też niezwykle ważne jest, aby każdy z nas od czasu do czasu zastosował krótką kurację detoksykująca. W ten sposób usuniemy szkodliwe substancje nie tylko z przewodu pokarmowego, ale także z nerek czy płuc, a efekty zauważymy w postaci lepszego samopoczucia i wyglądu.
Dlaczego właśnie soki?
Dlaczego wyciskane soki, a nie surowe warzywa czy owoce? Przede wszystkim są lepiej przyswajalne. Składniki z takiego pożywienia w płynnej formie nasz organizm wchłania po 10-15 minutach od spożycia, podczas gdy trawienie warzyw i owoców zajmuje mu nawet 2-3 godziny.
Po drugie, soki to skondensowana porcja witamin, łatwo przyswajalnych cukrów, białek i aminokwasów. Pijąc je, w łatwiejszy sposób uzupełniamy dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Zgodnie z zaleceniami WHO, każdego dnia powinniśmy spożywać ok. 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach. W praktyce jednak mało kto tego przestrzega.
Jak się okazuje, terapia sokami jest też najskuteczniejszym sposobem na oczyszczenie, regenerację komórek i uruchomienie procesów samoregulacji i samoleczenia. Mowa tu jednak o esencji, czyli odpowiednio pozyskanych sokach z roślin leczniczych, a nie przetworzonych, barwionych, słodzonych itp.
Świeżo wyciskane soki mają właściwości zbliżone do nieprzetworzonych owoców czy warzyw. Różnica jednak polega na tym, że ilość błonnika w sokach jest dużo mniejsza, co jest pożądane przy niektórych schorzeniach. Kuracja sokowa polecana jest pod tym względem szczególnie dla osób mających problemy z jelitami czy cierpiących na choroby wrzodowe.
W sokach oprócz tłuszczów, błonnika i aminokwasów, są również enzymy biorące udział we wszystkich reakcjach chemicznych w organizmie. W niektórych warzywach i owocach są obecne substancje niezbędne do odbudowy istotnych gruczołów: tarczycy, prostaty, jajników, jąder czy przysadki mózgowej.
Pijąc świeżo wyciskane soki wypłukujemy martwe komórki z organizmu, rozpuszczone zostają nagromadzone w nim sole, a także kamienie w nerkach i wątrobie. Ponadto, spożywając esencje z warzyw i owoców, odciążamy układ trawienny, bo są one z łatwością trawione.
Soki owocowo-warzywne wytwarzać można niemal ze wszystkich warzyw i owoców, ale najbardziej popularne są: buraki (korzystny wpływ na układ krążenia), marchew (zwiększa odporność, oczyszcza, poprawia wygląd cery, paznokci), kapusta (likwiduje wrzody żołądka, dwunastnicy, pomocna w leczeniu miażdżycy) oraz winogrona (orzeźwiają, działają przeczyszczająco).
Najwięcej oczyszczających właściwości mają jednak soki z zielonych warzyw, czyli te z dodatkiem szpinaku, jarmużu, naci selera, pietruszki oraz jarmużu. To za sprawą zawartego w nich chlorofilu, który pomaga oczyścić wątrobę, unieszkodliwia toksyny, łagodzi nadmiar cukru we krwi, czyści jelita, przyspiesza gojenie się wrzodów, niszczy bakterie i wiele innych. Poza tym, zielone warzywa to bogactwo żelaza, fosforu, magnezu, potasu i wielu witamin.
Dr Norman W. Walker ("ojciec" sokoterapii) powiedział:
"...nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki, stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu."
Podstawowe zasady kuracji sokami
Soki można wyciskać różnymi urządzeniami np. sokowirówkami, jednak mają one jedną wadę. Zbyt drastycznie oddziałują na składniki soków. Takie urządzenie podczas wirowania wytwarza wysoką temperaturę, która może spowodować utlenienie enzymów i antyoksydantów, zmniejszając przy tym wartość zdrowotną soków. Dużo lepsze są wyciskarki wolnoobrotowe lub wyciskarki ręczne, które zachowują maksymalną ilość składników odżywczych.
Esencja powinna być wyciskana bezpośrednio przed spożyciem - robienie soków "na zapas" obniża znacznie iść wartość odżywczą. Najlepiej, by warzywa i owoce pochodziły z upraw ekologicznych, a soki zaleca się pić codziennie - jedną szklankę ok. 20-30 minut przed posiłkiem, sącząc małymi łykami.
Picie dużej ilości soków (szczególnie z zielonych warzyw) w ciągu pierwszych dni może pogorszyć samopoczucie. Bóle i zawroty głowy to częste reakcje organizmu na detoks. Powodują je uwolnione toksyny, które zanim zostaną wydalone, krążą po całym organizmie. Stan ten może potrwać kilka dni, w zależności od stopnia zanieczyszczenia organów.
Efekty zdrowotne
Alkaliczne związki zawarte w esencjach odkwaszają organizm, witaminy i składniki mineralne regulują przemiany biochemiczne w organizmie, a węglowodany dodają energii. Soki tego typu zawierają naturalne lekarstwa, dlatego polecane są przede wszystkim dla osób z różnego rodzaju schorzeniami.
Sokoterapia może być również stosowana podczas odchudzania, gdyż oczyszczanie organizmu sprzyja zmniejszeniu masy ciała, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej.
Przykładowe mieszanki przy różnych dolegliwościach:
1. Bóle w kościach i mięśniach, reumatyzm, obrzęki kończyn - marchew, ogórek, zielona papryka (160 ml + 40 ml + 40 ml), proporcja 4:1:1
2. Choroby skóry, egzemy, wypryski, pryszcze, kruche paznokcie - marchew, ogórek, sałata (160 ml + 40 ml + 40 ml), proporcja 4:1:1
3. Bóle brzucha, skurcze, kolki, zaparcia, anemia, bóle głowy - marchew, szpinak (80 ml + 160 ml), proporcja 1:2
4. Otyłość - pomidor, jabłko, cytryna, dynia (54 ml + 108 ml + 54 ml + 24 ml), proporcja 2:4:2:1
5. Problemy skórne, stres, napięcie, niska odporność - ogórek, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty (80ml + 80ml + 40ml + 40ml) proporcja 2:2:1:1.