Reklama

Sól potasowa: Najlepsza na nadciśnienie tętnicze

Sól to najpopularniejsza przyprawa, której używamy na co dzień. Niestety, większość z nas stosuje tradycyjną sól kuchenną, która nie zawiera żadnych dodatkowych cennych minerałów. Jakby tego było mało, składa się niemal wyłącznie z chlorku sodu, który w nadmiarze obciąża nerki, zatrzymuje wodę w organizmie oraz przyczynia się do powstania nadciśnienia i chorób naczyniowych. Dlatego osoby zmagające się z chorobami układu krążenia powinny unikać soli kuchennej jak ognia. Świetną alternatywą jest znacznie zdrowsza sól potasowa. Co zawiera i jak wpływa na organizm?

Czym sól potasowa różni się od soli kuchennej?

Sól potasowa to niskosodowa sól składająca się z chlorku sodu i chlorku potasu. Te dwa pierwiastki "rywalizują" ze sobą, a potas niejako niweluje właściwości sodu, którego największą wadą jest podwyższanie ciśnienia tętniczego krwi. Warto wiedzieć, że sód jest ważnym pierwiastkiem – odpowiada między innymi za przewodzenie impulsów nerwowych. Nie od dziś jednak wiadomo, że w nadmiarze może bardzo niekorzystnie wpływać na organizm. Optymalna dzienna dawka soli kuchennej wynosi maksymalnie 5 g, co w praktyce oznacza jedną płaską łyżeczkę. Biorąc pod uwagę, że sól znajduje się w niemal wszystkich produktach (także wędlinach, rybach wędzonych czy pieczywie), właściwie nie należy już dosalać żadnych posiłków. Soli z wysoką zawartością chlorku sodu (czyli soli kuchennej) powinny w szczególności unikać osoby z nadciśnieniem i innymi problemami układu krążenia. Znacznie lepsza będzie dla nich sól potasowa, charakteryzująca się lekko gorzkim posmakiem.

Reklama

Sól potasowa a serce

Sól potasowa dostępna jest w aptekach (a także sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach) i może być stosowana jako niefarmakologiczny środek leczenia nadciśnienia tętniczego. Jej spożywanie przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z organizmu. Potas "odwadnia" naczynia krwionośne i skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem czy udarem. Zmniejsza też obrzęki i skurcze mięśniowe. Warto wiedzieć, że leki na nadciśnienie mogą wypłukiwać ten pierwiastek z organizmu, dlatego konieczne jest uzupełnianie jego niedoboru. Trzeba jednak pamiętać, że sól potasowa w nadmiarze także jest szkodliwa i może obciążać nerki, a także zwiększyć wydalanie wapnia z organizmu. Jej stosowanie najlepiej skonsultować z lekarzem.

Przeciwwskazania do używania soli potasowej

Soli potasowej nie powinny używać osoby zmagające się z chorobami nerek, ponieważ duże ilości potasu są sporym obciążeniem nawet dla zdrowo pracujących narządów (nerki w ciągu doby są w stanie wydalić jedynie 15 g potasu).

Jak ograniczyć spożywanie soli?

Lekarze alarmują, że każdego dnia kilkakrotnie przekraczamy optymalne dawki soli, co sprzyja m.in. rozwojowi osteoporozy oraz otyłości. Dlatego tak ważne jest ograniczenie produktów bogatych w sól – przede wszystkim żywności wysokoprzetworzonej, posiłków typu fast food, słonych przekąsek, wędlin i wędzonych ryb. Warto też zrezygnować z soli jako przyprawy do wszelkich posiłków. Najlepiej zamienić ją na aromatyczne zioła, np. bazylię, tymianek, estragon, majeranek, oregano, natkę pietruszki czy czosnek.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy