Sposoby na obniżenie cukru
Pieczywo razowe, brązowy ryż, kasze, płatki i otręby są źródłem witamin z grupy B, które ułatwiają trawienie glukozy. Niskoprzetworzone produkty zbożowe zawierają też skrobię i sporo błonnika, czyli cukry najwolniej trawione i przyswajane przez organizm.
Ćwicz choć trochę każdego dnia
Umiarkowany wysiłek fizyczny przyspiesza rozkład cukrów. Trochę sportu jest zawsze lepsze niż nic. Dlatego codziennie znajdź pół godziny na spacer a jeżdżenie windą zamień na wchodzenie schodami.
Pij herbatkę z morwy białej
Liście morwy białej zawierają związek DNJ, który spowalnia rozkład skrobi, co obniża ryzyko wystąpienia po posiłku hiperglikemii. Zawiera też kwercetynę, która zwalcza wolne rodniki i zapobiega cukrzycy.
By przygotować taką herbatkę, zalej szklanką wrzątku gram liści morwy białej, parz pięć minut. W ciągu dnia wypijaj dwie, trzy porcje napoju.