Sposoby na zaparcia
Zaparcia to uciążliwy problem dotykający nie tylko dorosłych, ale też najmłodszych. Na szczęście na ogół można sobie z nimi poradzić nieco zmieniając dietę i styl życia.
U osób, których nie nękają dodatkowe schorzenia, jako przyczyny zaparć najczęściej wskazuje się:
- za małą ilość błonnika pokarmowego w codziennej diecie,
- nadmiar spożywanego cukru,
- niedostateczną ilość przyjmowanych płynów,
- siedzący tryb życia.
Jeśli w powyższych punktach rozpoznajemy własne nawyki, warto zacząć je zmieniać. Aby dostarczyć sobie błonnika należy włączyć do jadłospisu produkty zbożowe z pełnego ziarna (jak chleb pełnoziarnisty zamiast białego pieczywa, którego nadmiar sprzyja zaparciom), naturalne, niedosładzane płatki i zdrowe kasze, np. gryczaną niepaloną czy jaglaną. Konieczne jest też spożywanie młodych warzyw i owoców bogatych w błonnik, należą do nich jabłka zjadane ze skórką, kukurydzę, porzeczki, maliny, cytrusy.
Uzupełnieniem takiej diety będzie wypijanie odpowiedniej ilości płynów (najlepiej niegazowanej wody i herbat ziołowych) i rezygnacja ze słodyczy lub ograniczenie ich spożywania. Brak ruchu skutkuje słabszą perystaltyką jelit i problemami z wypróżnianiem. Codzienne ćwiczenia (choćby 10-minutowe), spokojne spacery oraz nieco bardziej intensywny trening dwa razy w tygodniu to dla jelit scenariusz idealny.
Warto też pamiętać, że odkładanie wizyt w toalecie może doprowadzić do wystąpienia tzw. zaparć nawykowych.