Stewia – naturalny i najzdrowszy zamiennik cukru
Stewia to roślina, która przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najzdrowszy naturalny zamiennik cukru. Ta wyjątkowa roślina jest kilkaset razy słodsza od zwykłego białego cukru, a przy tym jest zupełnie nieszkodliwa dla organizmu. Można rzec nawet, że wręcz przeciwnie, gdyż wykazuje wiele pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. Działa przeciwzapalnie, reguluje poziom glukozy we krwi, a przy tym zawiera niewiele kalorii! Każdy z nas powinien zamienić tradycyjny cukier na stewię. Co jeszcze warto wiedzieć o tej cennej roślinie?
Stewia zaliczana jest do grupy roślin astrowatych, które cechuje bardzo słodki smak. Rośnie między innymi w Paragwaju, Wielkiej Brytanii, Brazylii i Urugwaju. Swoją słodycz stewia zawdzięcza tzw. glikozydom stewiowym, które znajdują się w jej liściach i łodydze. Okazuje się, że substancje te są nawet o kilkaset razy słodsze niż tradycyjny cukier! Warto stosować stewię nie tylko ze względu na fakt, że to naturalny produkt, ale głównie dlatego, że substancje w niej zawarte mają niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm.
To nie jedyna zaleta stewii. Ta roślina praktycznie w ogóle nie zawiera kalorii! Jest idealnym produktem dla osób, które są na diecie oraz dla diabetyków, choć tak naprawdę stosowanie stewii zamiast cukru zaleca się każdemu. Włączając tę cenną roślinę do diety zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób, które powstają na skutek wysokiego poziomu cukru we krwi. Stewia wykazuje również wiele innych pozytywnych dla zdrowia właściwości, a mianowicie:
• obniża nadciśnienie tętnicze;
• pomaga leczyć cukrzycę typu drugiego;
• działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo;
• nie uczestniczy w procesie odkładania się tkanki tłuszczowej;
• przyspiesza spalanie tłuszczu;
• wspomaga leczenie cukrzycy.
Stewię zaleca się stosować głównie jako zamiennik tradycyjnego cukru zgodnie z proporcjami, które zaleci producent. Wszystkie informacje o sposobie stosowania stewii powinny być umieszczone na opakowaniu produktu. Warto dodawać ją do różnego rodzaju napojów, ciast, deserów i potraw. Stewia nie tylko wzbogaci ich smak, ale dzięki swoim właściwościom sprawi, że będą bardziej wartościowe.
Stewia od dawna dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością zarówno w tych stacjonarnych, jak i internetowych. Można kupić ją w formie sadzonek, suszonych liści, proszku, tabletek, a także w płynie. Warto wiedzieć, że stewię dodaje się do niektórych produktów jako zamiennik cukrów. Niestety wciąż pozostają one w mniejszości do pozostałych. Obecnie można dodawać stewię do napojów, mleka, lodów, a także przetworów warzywnych i owocowych. W składzie produktów znajdziemy ją pod oznaczeniem E960. Eksperci twierdzą, że w przeciągu kilku lat stewia zastąpi cukier w większości popularnych produktów. Nim się to stanie, warto włączyć ją do diety na własną rękę. Zyska na tym przede wszystkim nasze zdrowie.