Syrop daktylowy: Zdrowszy zamiennik cukru
Syrop daktylowy wytwarzany jest z owoców palmy daktylowej i nie bez przyczyny nazywany jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru. Może się poszczycić karmelowym smakiem i cennymi składnikami odżywczymi. Z łatwością przygotujesz go samodzielnie w domu. Sprawdź, co zawiera syrop daktylowy i dlaczego warto używać go w kuchni.
Syrop daktylowy to sok pozyskiwany z miąższu owoców palmy daktylowej. Nazywany jest też daktylowym miodem. Nic dziwnego - ma gęstą konsystencję i brązowo-złotą barwę. Charakteryzuje się też wyjątkowym aromatem i lekko karmelowym smakiem. Jest bardzo słodki, ale nieco mniej kaloryczny niż zwykły cukier - w 100 g znajdziemy 271 kalorii (dla porównania 100 g białego cukru dostarcza 387 kalorii). Składa się głównie z węglowodanów prostych, więc nie nadaje się dla diabetyków (podobnie jak cukier wywołuje gwałtowny wzrost glukozy we krwi i obciąża trzustkę). Uważany jest jednak za zdrowszy od cukru, ponieważ znajdziemy w nim wiele cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim wapń, potas i magnez, ale też witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. Ze względu na pewien stopień przetworzenia daktyli syrop zawiera jedynie śladowe ilości błonnika. Wciąż jednak ma o wiele bardziej wartościowy skład niż zwykły cukier.
Syrop daktylowy spożywany w niewielkich ilościach (najlepiej zamiast cukru) dostarcza do organizmu wiele witamin i minerałów. Potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia, magnez pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pracę mięśni, a wapń jest niezbędny dla mocnych kości i zębów. Z kolei witaminy znajdujące się w syropie daktylowym to naturalne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Stymulują też układ immunologiczny, wzmacniają odporność i obniżają stres oksydacyjny. Syrop zawiera też niewielkie ilości salicylanów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne.
Syrop daktylowy z powodzeniem zastąpi zwykły cukier lub miód. Idealnie nadaje się do słodzenia jogurtu naturalnego czy deserów i warzywnych koktajli. Można go stosować do wypieków (ciastom nadaje wilgotności), naleśników, ciasteczek i słodkich past.
Syrop daktylowy dostępny jest w większych sklepach spożywczych oraz sklepach ze zdrową żywnością. Gotowy produkt może jednak zawierać konserwanty, dlatego lepszym wyborem jest samodzielne przygotowanie syropu. W tym celu potrzebujemy szklanki suszonych daktyli. Owoce zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Po tym czasie całość przekładamy do miski, dodajemy łyżkę soku z cytryny i blendujemy na gładką i gęstą masę. Syrop jest gotowy, wystarczy przełożyć go do słoika. W lodówce można go przechowywać do 3 tygodni.
Syrop daktylowy składa się głównie z węglowodanów prostych. Nie powinny go stosować osoby zmagające się z cukrzycą czy zespołem jelita nadwrażliwego. Warto też wiedzieć, że mimo nieco niższej kaloryczności od zwykłego cukru, syrop daktylowy spożywany w dużych ilościach może się przyczyniać do nadwagi i otyłości.