Reklama

Syrop imbirowy: Jak działa na organizm?

Zimą i wiosną jesteśmy szczególnie narażeni na różne infekcje i wirusy spowodowane przemarznięciem, przewianiem czy zarażeniem się od chorej osoby. Warto wtedy jak najszybciej zaradzić przeziębieniu, stosując sprawdzone sposoby na poprawę stanu zdrowia. Hitem wśród takich naturalnych antybiotyków jest syrop imbirowy, który nie tylko skutecznie zwalczy infekcję, ale też przy systematycznym stosowaniu znacznie wzmocni odporność. Syrop imbirowy świetnie rozgrzewa, działa odkażająco i przeciwzapalnie oraz łagodzi ból. Wykazuje również działanie napotne i wykrztuśne. Syrop imbirowy szczególnie pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie. Zwalcza też nudności i dolegliwości żołądkowe. Jak przygotować syrop z imbiru i jak go stosować, by wzmocnić odporność? Sprawdźmy.

Syrop imbirowy - naturalny antybiotyk

Na przełomie zimy i wiosny mnożą się bakterie i wirusy, uaktywniające się szczególnie przy nagłych skokach temperatur. Przeważają wtedy jeszcze pochmurne dni, opady deszczu lub śniegu, lecz z dnia na dzień może zmienić się pogoda, przez co dopada nas przesilenie. Brak słońca, dieta uboga w warzywa i owoce (tym samym witaminy i minerały) sprawiają, że nasz organizm jest osłabiony, szwankuje nam odporność, a stąd już niedaleka droga do złapania infekcji czy wirusa. Nie warto czekać, gdy stan zdrowia się pogorszy i pozostanie zażywanie antybiotyków, na które bakterie łatwo się uodporniają. Najlepiej sięgnąć po naturalne produkty skutecznie zwalczające przeziębienie i grypę. Należy do nich z pewnością syrop imbirowy o prostej recepturze, ale niezwykle efektywnym działaniu.

Reklama

Jak przygotować syrop imbirowy?

Do przygotowania tradycyjnego syropu imbirowego potrzebny jest korzeń imbiru o długości 3-4 cm, a do tego miód (najlepiej lipowy) i dwie cytryny, które wzmocnią antybakteryjne działanie i podniosą odporność. Imbir należy obrać, a następnie pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce. Układamy go w słoiku i zalewamy litrem gorącej wody. Gdy mikstura przestygnie, wkładamy plasterki cytryny oraz kilka łyżek miodu. Całość mieszamy, przecedzamy i wlewamy do innego słoiczka lub butelki. Odstawiamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać go przez tydzień. Do syropu można dodać także inne składniki o korzystnym działaniu, np. dwie łyżki kurkumy, łyżkę oleju kokosowego, szczyptę cynamonu lub posiekany czosnek. Syrop można przygotować też bez podgrzewania, układając składniki w słoiku warstwami – najpierw dwie łyżki miodu, plasterki cytryny i starty imbir. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia słoiczka i na koniec zalewamy całość miodem.

Właściwości syropu imbirowego

Syrop imbirowy uznawany jest za pogromcę bakterii i wirusów. Korzeń imbiru dostarcza cennych związków o prozdrowotnych właściwościach. Zawarty w nim gingerol, odpowiadający za ostry smak rośliny, zwalcza stany zapalne. Szereg olejków eterycznych i żywicznych oraz substancji przeciwutleniających w imbirze działa przeciwbakteryjnie, szczególnie dobrze radząc sobie z gronkowcami atakującymi górne drogi oddechowe. Imbir odkaża jamę ustną, łagodzi ból gardła i zwalcza jego stany zapalne, zmniejsza kaszel i katar. Pomaga także w zapaleniu oskrzeli. Ma również świetne działanie rozgrzewające i napotne, wato więc stosować go przy przeziębieniu i grypie. W imbirze znajdziemy witaminy A, C, E i B wzmacniające odporność, a także potas, mangan, żelazo i cynk wspierające pracę serca. Syrop imbirowy można także stosować przy grypie żołądkowej lub problemach trawiennych, gdyż imbir zwalcza nudności, wzdęcia i dolegliwości żołądkowe.

Działanie syropu imbirowego podkręcają cytryna i miód. W cytrynie znajdują się spore ilości witaminy C oraz bioflawonoidów zwalczających wolne rodniki, chroniących komórki przed uszkodzeniami i wzmacniających odporność. Miód ma właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, ułatwia także odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych. Poprawia także krążenie.

Jak stosować syrop imbirowy?

Dzięki mieszance powyższych składników syrop imbirowy to skuteczny naturalny antybiotyk. Zastosowany w trakcie pierwszych objawów przeziębienia czy infekcji szybko pozwoli poradzić sobie z dolegliwościami. Zaś regularne picie syropu imbirowego będzie skuteczną bronią chroniącą przed bakteriami i wirusami, dobroczynnie wpływającą na układ immunologiczny. Syrop stosujemy podczas choroby trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Natomiast dla wzmocnienia odporności należy pić po jednej łyżce stołowej na dzień. Tę naturalną miksturę można podawać także dzieciom po pierwszym roku życia, gdyż jest całkowicie bezpieczny. Zalecany jest też kobietom w ciąży, gdyż łagodzi występujące w tym okresie mdłości.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy