Syrop z babki lancetowatej
Z liście niepozornej rośliny może powstać naturalny, domowy specyfik, który pomoże nam w walce z przeziębieniem. Syrop można przygotować na dwa sposoby.
W pierwszym wariancie będziemy potrzebować ok. trzech szklanek świeżych, pozbawionych przebarwień liści babki lancetowatej i jedną niepełną szklankę płynnego miodu. Liście myjemy, blendujemy i odciskamy z nich sok. Zieloną papkę łączymy z miodem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut, często mieszając i pilnując, by powstałego płynu nie doprowadzić do wrzenia. Tak powstały syrop przelewamy do przygotowanej wcześniej buteleczki lub słoiczka. Specyfik przechowujemy w lodówce.
Jeśli nie mamy miodu, możemy przygotować syrop z dodatkiem cukru. Mając ok. 100 g liści babki potrzebujemy 100 cukru i pół szklanki wody. Liście blendujemy i odciskamy nadmiar soku. Łączymy je z wodą i cukrem. Gotujemy całość przez kilka minut, mieszając składniki. Gotowy syrop wlewamy do buteleczki lub słoiczka.
Pamiętajmy, aby po zakręceniu odwrócić słoik do góry dnem. Przywracamy go do pierwotnej pozycji, gdy syrop wystygnie. Powinien trafić do lodówki dopiero wtedy, kiedy będzie całkowicie przestudzony.
Takie domowe lekarstwo sprawdzi się w przypadku przeziębień, bólu gardła, kaszlu. Jeśli jesteś w ciąży lub zażywasz inne leki skonsultuj się ze swoim lekarzem.