Reklama

Syrop z czarnuszki: Jak działa na organizm?

Gdy dopada nas przeziębienie, szukamy sposobów na szybkie dojście do siebie. Nie od razu konieczna jest wizyta u lekarza i zażywanie antybiotyku, na który niestety łatwo się uodpornić. Jeśli choroba nie przybiera ostrej formy, warto porządnie wygrzać się w domu i wspierać organizm naturalnymi środkami. Posłuży nam do tego nie tylko czosnek i cebula – produkty uznawane za najlepsze wspomagacze odporności. Wielu osobom bardziej do gustu może przypaść syrop z czarnuszki, przypominający w smaku cukierki. Czarnuszka to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Syrop z czarnuszki pomoże więc zachować mocny układ odpornościowy, a w dodatku złagodzi objawy obecnej już infekcji. Na przykład doskonale udrażnia zatkany nos. W czym jeszcze pomoże nam syrop z czarnuszki? Jak go przygotować i w jaki sposób go stosować? Podpowiadamy.

Czarnuszka

Czarnuszka to roślina siewna z rodziny jaskrowatych pochodząca z Iraku i Turcji. Uprawiana jest na terenie wielu innych krajów, również w Polsce. Posiada piękne, delikatne kwiaty o białej lub bladobłękitnej barwie, lecz jej najcenniejszym składnikiem są czarne, małe nasionka. Ich właściwości znane były już w starożytnym Egipcie i od lat stosowane są w medycynie naturalnej. Zawierają dobroczynne kwasy tłuszczowe (w tym linolowy, oleinowy i palmitynowy), olejki eteryczne z przeciwzapalnym tymochinonem, flawonoidy i alkaloidy. Czarnuszka obfituje też w witaminy z grupy B oraz witaminy A i E będące silnymi przeciwutleniaczami. W dodatku znajdziemy w niej magnez, żelazo, wapń, potas i cynk. Tak skład pozwala na wykorzystanie czarnuszki do wzmocnienia odporności i łagodzenia objawów przeziębienia i infekcji.

Reklama

Jak przygotować syrop z czarnuszki?

Przyrządzenie syropu z czarnuszki jest niezwykle łatwe. Potrzebujemy do tego 100 g nasion z czarnuszki, 100 ml miodu (najlepiej lipowego lub sosnowego), 10 goździków oraz ziarenka z 1-3 gwiazdek anyżu. Wszystkie nasiona mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu. Mieszamy następnie z miodem, dzięki czemu uzyskamy czarny, gęsty syrop. Można opcjonalnie dodać 10 kropli olejku tymiankowego. Tak przygotowany syrop jest niezwykle smaczny i słodki. Z pewnością polubią go dzieci.

Właściwości syropu z czarnuszki

Nasiona czarnuszki wykazują wiele korzystnie wpływających na zdrowie właściwości. Obecny w nich tymochinon stanowiący składnik olejku eterycznego ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Łączy się on z komórkami chroniącymi organizm przed działaniem wolnych rodników. W połączeniu z innymi cennymi substancjami znajdującymi się w czarnuszce tymochinon wpływa na lepszą pracę mechanizmów obronnych organizmu. Dzięki temu czarnuszka pomaga chronić nas przed bakteriami, wirusami, pasożytami i grzybami. Gdy infekcja nas już dopadnie, syrop z czarnuszki zmniejszy objawy choroby. Świetnie bowiem udrażnia drogi oddechowe i zatkany nos, dzięki zawartym w czarnuszce olejkom eterycznym. Działanie to podkręcają goździki i anyż – mocne, korzenne przyprawy. One również wykazują właściwości antybakteryjne, poza tym ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Nie zapominajmy o miodzie, który nie tylko odpowiada za pyszny smak syropu, ale też hamuje rozwój bakterii i wirusów. Syrop ułatwi więc oddychanie, złagodzi katar, kaszel i ból gardła.

Oprócz tego syrop z czarnuszki przyspiesza produkcję soków trawiennych i ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Będzie świetnym środkiem na niestrawność, wrzody czy inne problemy żołądkowe. Poprawi też pracę wątroby i nerek (obniża poziom szczawianów w moczu) i złagodzi stany zapalne skóry, jak trądzik, łupież czy łuszczycę. Może również zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i cukrzycy, obniża bowiem poziom cukru we krwi i ciśnienie. Warto stosować go w przypadku zakażenia owsicą, przywrą, tasiemcem czy candidą.

Jak stosować syrop z czarnuszki?

Syrop z czarnuszki od razu po przygotowaniu jest gotowy do spożycia. Przechowywać należy go w lodówce. Gdy zaatakuje nas przeziębienie, spożywajmy 2-3 łyżeczki tej mikstury dziennie przez 7 dni. Dzieci do lat 4 mogą stosować ½ łyżeczki na dzień. Syrop warto przyjmować również profilaktycznie, by chronić się przed infekcjami. Wystarczy wtedy 1 łyżeczka syropu na dzień. Można dodawać go do herbaty, smarować nim kanapki lub jeść prosto z łyżeczki.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarnuszka | domowe sposoby na przeziębienie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy