Syrop z pędów sosny: Eliminuje bakterie i wzmacnia odporność
W sezonie jesienno-zimowym, gdy szwankuje odporność i bardzo łatwo złapać przeziębienie czy grypę, warto sięgać po naturalne remedia, które wzmocnią organizm i ochronią go przed wzmożonym atakiem bakterii i wirusów. Jednym z nich jest syrop wytwarzany z pędów młodej sosny, po który chętnie sięgały nasze babcie. Zawarte w nim substancje biologicznie czynne - zwłaszcza witamina C, flawonoidy oraz sole mineralne - sprawiają, że działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i wykrztuśnie, a olejek sosnowy udrażnia drogi oddechowe i tym samym ułatwia oddychanie. Dlaczego jeszcze warto pić odżywczy sosnowy syrop, gdy dopadnie nas grypa? W czym nam pomoże? Jak go bezpiecznie dawkować? Odpowiedź na te i inne pytania można znaleźć poniżej.
Bazą syropu są zazwyczaj młode pędy sosny, igliwie oraz żywica. Mimo tego pozornie banalnego składu dostarcza cennych substancji, które są kluczowe dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu i jego ochrony przed wirusami czy drobnoustrojami. Obecne w syropie z pędów sosny flawonoidy posiadają zdolności przeciwzapalne, rozkurczowe i przeciwutleniające, a witamina C stwarza barierę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tym samym wzmacnia odporność. Z kolei sole mineralne normują gospodarkę wodną, stymulują produkcję kolagenu i mają korzystny wpływ na kości. Natomiast gorycze działają uspokajająco oraz wzmacniająco, co jest kluczowe w przypadku rekonwalescentów.
Kiedy warto sięgnąć po syrop z pędów sosny?
Bogaty w witaminy i sole mineralne syrop z pędów warto dla ogólnego wzmocnienia organizmu pić przez cały rok, ale szczególnie przydatny okazuje się, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa lub gdy zmagamy się z chorobami górnych i dolnych dróg oddechowych, takimi jak na przykład zapalenie oskrzeli czy gardła. Obecny w tym naturalnym specyfiku olejek sosnowy udrażnia drogi oddechowe, a tym samym ułatwia oddychanie. Preparat zaliczany jest też do naturalnych antybiotyków, gdyż eliminuje bakterie i hamuje proces ich namnażania w organizmie. Choćby dlatego warto zaaplikować go, gdy odczuwa się pierwsze dreszcze czy ogólne osłabienie.
Syrop z pędów sosny jest doskonałą alternatywną dla działających podobnie jak on - czyli bakteriobójczo i wspomagająco - syropów z czosnku czy z buraka. Jest od nich znacznie przyjemniejszy, bo słodki, w smaku. Tym samym z pewnością przypadnie do gustu dzieciakom. Działa w stu procentach naturalnie i oparty jest na dobroczynnych składnikach, dlatego można go im śmiało podawać. Syrop z pędów sosny wzmocni też odporność i złagodzi objawy grypy czy przeziębienia u przyszłych mam czy kobiet karmiących piersią. One też mogą po niego sięgać bez żadnych obaw.
Jak dawkować syrop z sosny?
Syrop z sosny zaleca się pić codziennie. Dla ogólnego wzmocnienia wystarczy jedna łyżeczka rano lub przed snem. W przypadku choroby zwiększa się dawkę odpowiednio w przypadku dorosłych - 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce;
w przypadku dzieci - 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Gotowy syrop z pędów sosny można nabyć w sklepach zielarskich oraz aptekach. Jednak równie dobrze można przygotować go samodzielnie. Należy pamiętać jednak, że najlepsze pędy sosny zbierzemy w okresie od kwietnia do maja, gdy sosny nie wypuszczają jeszcze igieł. Oto instrukcja przygotowania syropu.
Najpierw trzeba odciąć młode kilkucentymetrowe gałązki sosny. Potem umieścić je w garnku z gotującą się wodą i gotować przez około godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie należy odcedzić gałązki, dodać kg cukru na jeden litr wywaru i ponownie zagotować. Potem odstawić do wystudzenia. Na koniec syrop trzeba przelać do szklanych butelek i pasteryzować je przez 15 minut. Dzięki temu zabiegowi syrop zachowa swoje właściwości. Można go przechowywać maksymalnie dwa lata.