Sześć połączeń, z których warto zrezygnować
Jedzenie to aspekt życia, który demokratycznie dotyczy każdego z nas. W ostatnich latach zdecydowanie rośnie świadomość żywieniowa. Rozmawiamy już nie tylko o smakach, ale i wartościach odżywczych.
Wiele dyskusji dotyczy łączenia produktów i związanych z tym konsekwencji dla zdrowia. Sprawdźmy sześć najbardziej kontrowersyjnych zestawów.
Herbata z cytryną
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po jaki sięgają Polacy, zwłaszcza w zimowych miesiącach. Dlaczego eksperci odradzają łączenie jej z cytryną?
Zawarty w liściach herbaty glin pod wpływem obecnych w cytrynie kwasów zmienia się w groźny dla naszego zdrowia cytrynian glinu. Temu z kolei naukowcy przypisują odpowiedzialność za rozwój choroby Alzheimera i zwiększoną kruchość kości.
Co, jeśli najdzie nas wyjątkowo silna ochota na wypicie herbaty z cytryną? Poczekajmy, aż napar się zaparzy i dopiero wtedy dodajmy owoc. Zminimalizujemy w ten sposób negatywne konsekwencje.
Kawa z mlekiem
Okazuje się, że to też nie jest korzystny dla zdrowia zestaw. Zawarte w kawie szczawiany wiążą obecny w mleku wapń, czyniąc go niedostępnym dla naszego organizmu. Powiedzmy, że to nie jest jeszcze duży problem: pozbawiamy się zysku z wartości odżywczej mleka. Jednak to nie wszystko.
Z połączenia kawy z mlekiem powstają kryształki szczawianów, które mogą odkładać się w naszych drogach moczowych. Dodatkowo kwasy zawarte w kawie reagują na białko z mleka, utrudniając jego trawienie.
Często odczuwasz dyskomfort trawienny? Zaobserwuj, czy przyczyna nie tkwi w nawyku picia kawy z mlekiem.
Ogórki i pomidory
Świeże ogórki są cennym odżywczo produktem, który najlepiej zjadać solo. Obecna w nich askorbinoza niszczy bowiem zawartą w pomidorach, papryce, natce pietruszki, brokułach i wielu innych warzywach witaminę C.
Niedobory witaminy C to osłabienie, apatia, niższa odporność, utrudnione gojenie ran. Choć występuje ona w większości warzyw i owoców, jest wyjątkowo ulotną witaminą (nieodporną na obróbkę termiczna, krojenie czy szatkowanie), więc nie warto nieuważnie jej tracić.
Pomidory z białym serem
Zawarte w pomidorach kwasy: cytrynowy, jabłkowy, kumarynowy łączą się z wapniem z twarogu, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, powodują ból i szybsze ich starzenie.
Jajka z ziemniakami
Ziemniaki zawierają szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia i żelaza z jaj. Niższa podaż wapnia to słabsze kości, niższa podaż żelaza - zwiększone ryzyko anemii.
Czerwone mięso z czerwonym winem
Ten zestaw rekomendują najlepsi kucharze i znawcy win. Okazuje się, że odżywczo nie jest najlepszym połączeniem. Czerwone mięso jest przecież jednym z najcenniejszych źródeł żelaza, a składniki czerwonego wina ograniczają jego wchłanianie. Rośnie zatem ryzyko rozwoju anemii.
Żadne z tych połączeń zastosowane okazjonalnie nie będzie szczególnie groźne. Ważne, by nie stały się naszymi nawykowymi zestawami.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz także***