Reklama

Reklama

Sześć powodów, dla których warto jeść słonecznik

Nazwę zawdzięcza temu, że przez cały dzień odwraca się do słońca. Dlatego jego nasionka są prawdziwą bombą zdrowia!

Chociaż pestki słonecznika możesz już kupić przez cały rok (łuskane i niełuskane, surowe, prażone), to świeże mają najwięcej wartości zdrowotnych.

Przeciwdziała zakrzepom. Słonecznik zawiera dużo witaminy E, która zapobiega zlepianiu się płytek krwi i utrzymuje przepuszczalność ścian tętnic i żył.

Hamuje powstawanie niektórych rodzajów raka - to zasługa kwasu linolowego, który hamuje rozwój nowotworów płuc, sutka, jelita grubego oraz czerniaka.

Wyrównuje podwyższony poziom cholesterolu - dzięki fitosterolom, które zmniejszają groźbę rozwoju miażdżycy, a także raka prostaty.

Reklama

Likwiduje skutki smogu. To zasługa witaminy E, która chroni jamę ustną oraz płuca przed oddziaływaniem zanieczyszczeń znajdujących się w powietrzu.

Reguluje pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera dużo błonnika. Osoby cierpiące na zaparcia powinny codziennie zjadać łyżkę ziarenek.

Normuje ciśnienie tętnicze. Dostarcza niezbędnego do tego żelaza, które normuje krążenie krwi w tętnicach i dodatkowo wspomaga dotlenienie komórek.

Nasza rada: Świeże ziarna trzymaj w lodówce - ze względu na dużą zawartość tłuszczy mogą szybko zjełczeć, gdy są przechowywane w szafce.

Domowa apteczka

Napar przeciwgorączkowy: Garść ususzonych płatków słonecznika (6 zł/30 g), zalej 1/2 szklanki zimnej wody. Zagotuj i podgrzewaj przez 3 minuty. Odcedź i pij jeszcze gorące. Stosuj 3 razy dziennie aż gorączka minie. Uwaga! Jeśli kuracja nie pomoże w ciągu 3-4 dni, koniecznie idź do lekarza.

Okład na trądzik lub stłuczenia: 3-4 łyżki łuskanych pestek przepłucz na sitku. Zalej 1/2 szkl. ciepłego naparu z przepisu obok lub ciepłą wodą. Odstaw na całą noc, zmiel i obłóż skórę zmienioną chorobowo (wypryskami lub siniakami). Potrzymaj przez około 15 minut, zmyj chłodną wodą.

Przepisy pełne witamin

Murzynek z jabłkami

Składniki

  • 2 szklanka zmielonych pestek słonecznika
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • polewa

Słonecznik wymieszaj z mąką, cukrem, kakao, cynamonem i sodą. Jabłka pokrój w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Suche składniki wymieszaj z olejem i jabłkami. Przelej do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz w 170 st ok. 30 minut. Rozpuść polewę, wylej na ciasto.

Pasta na kanapki

Składniki

  • 5 łyżek łuskanych ziarenek słonecznika
  • po 10 dag masła i naturalnego serka kanapkowego
  • 10 dag sera typu camembert
  • sól, pieprz

Słonecznik podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Gdy przestygnie, odłóż łyżkę do dekoracji, a resztę zmiksuj z masłem i serkami na pastę. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw pastę do lodówki, by stężała (na ok. 30 min). Przełóż na talerzyk, formując w półkulę. Posyp odłożonym słonecznikiem. Podawaj do smarowania pieczywa.

Kolorowa sałatka

Składniki

  • 40 dag czerwonej kapusty
  • 3-4 łyżki łuskanego słonecznika
  • marchewka
  • jabłko
  • kilka ugotowanych różyczek brokuła
  • 1/2 szkl. cieciorki z puszki
  • 1/3 cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz ziołowy
  • 4 łyżki oleju

Kapustę poszatkuj, skrop cytryną i oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 min. Dodaj startą marchewkę i jabłko, różyczki brokuła i odcedzoną cieciorkę. Wymieszaj z olejem i musztardą. Posyp słonecznikiem.

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje