Reklama

Szkolna dieta cud. O tym powinien pamiętać każdy uczeń

Bogata w składniki odżywcze wpływa korzystanie nie tylko na zdrowie, ale też na rozwój intelektualny. Mowa o diecie, o którą zwłaszcza teraz, powinni zadbać uczniowie i ich rodzice. Odpowiednie odżywianie poprawi koncentrację, samopoczucie i doda pozytywnej energii.

Poziom naszej koncentracji zależy od tego, w jakim stanie jest nasz organizm i jak jest odżywiony.

- Dieta uczniów, np. maturzystów obowiązkowo musi składać się ze śniadania. Od tego posiłku zależy to, czy w ciągu dnia będziemy mieli energię, czy nie będziemy ospali. Należy zadbać też o odpowiedni poziom nawodnienia (około 2 litrów), by uniknąć zmęczenia oraz suplementować minerały i witaminy najlepiej w postaci owoców i warzyw - przypomina Agnieszka Przestrzelska z jednego z łomżyńskich gabinetów dietetycznych.

Reklama

Każdy dzień zaczynajmy od śniadania z odpowiednią porcją białka, które poprawia pracę mózgu. Znajdziemy go między innymi w płatkach, orzechach, nasionach. Można przygotować talerz naturalnych płatków (bez dodatku cukru) z rodzynkami, owocami, do tego migdały, orzechy i naturalny jogurt.

Co na drugie śniadanie?

Słodka bułka na drugie śniadanie w szkole to nie jest dobry pomysł. Nie dostarczy nam żadnych wartości odżywczych, a tylko zbędnych, pustych kalorii. Podniesie też poziom cukru we krwi przez co będziemy czuć się senni i zmęczeni.

- Na drugie śniadanie można samodzielnie przyrządzić pyszny koktajl - kefir lub maślankę zmieszaną z owocami, sok owocowy albą pożywną kanapkę z pieczywem razowym. Możemy też przygotować sobie pełnoziarnisty naleśnik z różnymi dodatkami - proponuje specjalistka w rozmowie z reporterką RMF MAXXX Sylwią Marciniak.

Nie przejadaj się na noc

W diecie ważne jest zarówno to jak zaczynamy dzień, ale też jak go kończymy. Od tego zależy nasza forma w następnym dniu. Kolacja również powinna składać się z bilansowanych, lekkich posiłków - i co ważne - nie należy przejadać się na noc. Jedzmy nie później niż 2, 3 godziny przed snem.

Produkty mocno przetworzone, tłuste, sztucznie słodkie mogą odbić się też na naszym wyglądzie. Jeżeli nie zadbamy o dobre nawyki żywieniowe, nie zdziwmy się, że pewnego dnia staniemy przed lustrem i z przerażeniem zauważymy, że na naszej twarzy pojawił się trądzik.

RMF24
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy