Reklama

Szparagi - niezbędne podczas wiosennego odchudzania

Zbliża się wiosna, a wraz z nią zmiany. Wyznaczamy sobie różne cele - od zrzucenia zimowych kilogramów do poprawy odporności i kondycji fizycznej. Większość z nas na wiosnę chce wyglądać pięknie i świeżo. O naszą sylwetkę i zdrowie zadba z pewnością zbilansowana dieta, bogata w warzywa oraz owoce. Nie może w niej zabraknąć szparagów, które są bombą wartości odżywczych. Słyną z odchudzającego działania, a także z niewielkiej zawartości kalorii. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto włączyć je do wiosennej diety.

Co nieco o szparagach

Zacznijmy od tego, że szparagami nazywamy obecnie około 200 gatunków roślin. Są to byliny z rodziny szparagowatych, które zazwyczaj pochodzą z obszarów Azji Mniejszej, zachodniej Syberii, Afryki Północnej i południowej Europy. Początki uprawy tej rośliny sięgają jednak czasów starożytnego Egiptu. Nazwa szparagów wywodzi się od słowa „asparagus”, które znaczy "młody pęd".

Zbiory szparagów przypadają na okres od maja do czerwca. Te dojrzałe osiągają nawet 20 centymetrów długości. Szparagi mogą być wykorzystywane w kuchni, ale także do celów dekoracyjnych.

Reklama

Za największą zaletę szparagów uznaje się ich niskokaloryczność. W 100 gramach tego warzywa jest jedynie 20 kalorii. Jednocześnie są bardzo pożywne. Znajdziemy w nich całą gamę wartości odżywczych, a mianowicie witaminy: A, B, C i K, minerały: magnez, żelazo, potas, selen oraz fosfor, a także kwas foliowy i błonnik. Nie bez przyczyny szparagi zalecane są osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jedzone regularnie przyspieszają trawienie i spalanie tłuszczu. Jak jeszcze wpływają na nasze zdrowie?

Pozytywnie wpływają na wzrok

Szparagi to skarbnica beta-karotenu, który przecież jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Prawidłowa ilość beta-karotenu w organizmie zapobiega rozwojowi plamki żółtej oraz zaćmy.

Poprawiają pracę układu moczowego

Szparagi wykazują również działanie moczopędne. Zalecane są zatem we wszelkich chorobach dróg moczowych. Ponadto, szparagi dbają o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dobre dla serca

Warto wiedzieć, że szparagi mają również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wzmacniają serce i stabilizują poziom cholesterolu.

Polecane kobietom w ciąży

Szparagi szczególnie dobrze wpływają na organizm kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Ponadto, szparagi dostarczają większości witamin i minerałów, których potrzebuje kobieta w ciąży.

Działają jak afrodyzjak

Obecny w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy we krwi - neuroprzekaźnika, który wzmaga orgazm. Ponadto, w szparagach znajdziemy również fitoestrogeny, które działają podobnie do kobiecych hormonów - estrogenów odpowiadających za popęd płciowy. Nie bez znaczenia pozostaje również kształt szparagów, który może budzić pożądanie.

Uwaga

Szparagów nie powinny jeść osoby, które chorują na dnę moczanową i kamienie nerkowe, gdyż warzywa te mogą powodować nadmierne gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie.

Jak przyrządzić szparagi?

Szparagi możemy przyrządzać w różnej postaci. Nadają się do zup, sałatek i zdrowych przekąsek. Można je gotować, piec i smażyć.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy