Tłuste produkty, które ułatwiają odchudzanie i obniżają cholesterol
Tłuszcz w niektórych produktach spożywczych wciąż niesłusznie uznawany jest za niezdrowy i prowadzący do nadwagi. Często będąc na diecie redukcyjnej, za wszelką cenę staramy się wyeliminować z posiłków właśnie tłuste produkty. Tymczasem za szybkie przybieranie na wadze odpowiedzialne są węglowodany – ich nadmiar odkładany jest w organizmie właśnie w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli chcesz schudnąć, wyeliminuj z diety cukry proste, a wprowadź produkty, które wyregulują poziom glukozy we krwi, a jednocześnie na długo zapewnią uczucie sytości.
Ryby morskie są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Poprawiają one funkcjonowanie gospodarki lipidowej, pozytywnie wpływają na metabolizm glukozy i spowalniają produkcję komórek tłuszczowych. Znacznie zmniejszają także apetyt. Ryby morskie zawierają też duże ilości witaminy D, której często nam brakuje. Tymczasem naukowcy udowodnili, że jej niedobór ściśle wiąże się z otyłością i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Osobom na diecie szczególnie poleca się więc spożywanie łososia, halibuta, dorsza i tuńczyka.
Awokado
To owoc omijany szerokim łukiem przez osoby na diecie. Tymczasem zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują gospodarkę hormonalną organizmu. To świetny zamiennik zwierzęcych tłuszczów i z powodzeniem zastąpi na przykład masło w kanapkach (miąższ wystarczy zmiksować i dodać do niego odrobinę soku z cytryny). Naukowcy potwierdzają, że regularne spożywanie awokado w niewielkich ilościach dwukrotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru czy cukrzycy typu II.
Nie bez przyczyny parmezan został okrzyknięty najzdrowszym serem świata. Zawiera minimalne ilości węglowodanów, za to sporo białka i już 75 g tego produktu pokrywa 100% zapotrzebowania na wapń. A to szczególnie cenny w trakcie odchudzania pierwiastek. Naukowcy potwierdzają też, że włoski ser zawiera substancje uaktywniające hormon odpowiedzialny za spalanie tłuszczu.
Orzechy
Orzechy to prawdziwa bomba kaloryczna, ale niezwykle zdrowa. Zjedzenie garści orzechów każdego dnia pozytywnie wpływa na metabolizm, poprawia samopoczucie i na długo zapewnia uczucie sytości, hamując apetyt. Znajdujące się w orzechach substancje bioaktywne przyspieszają też przemianę materii w czasie spoczynku. Duża zawartość kwasów nienasyconych obniża cholesterol i reguluje wchłanianie cukrów do organizmu. Szczególnie cenne są orzechy włoskie, brazylijskie oraz migdały.
Olej kokosowy to prawdziwy hit wśród zdrowych tłuszczów – wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii. Zawiera tłuszcze, które organizm od razu wykorzystuje do produkcji energii. Olej kokosowy reguluje też wydzielanie insuliny i uwrażliwia na nią komórki ciała, chroniąc przed insulinoopornością, która jest jedną z przyczyn otyłości. Zapewnia również większe uczucie sytości po posiłku.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek zaliczana jest do najzdrowszych tłuszczów. Znajdujące się w niej kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Przyspieszają też metabolizm i hamują produkcję komórek tłuszczowych.