Tłuszcz na zdrowie
Raz słyszysz, że tylko dieta niskotłuszczowa jest zdrowa, innym razem - niskowodorowęglanowa, znowuż innym - Atkinsa. Jaką dietę stosować? Czym się w kuchni kierować? Kto ma rację?

Teraz z kolei okazuje się, że tłuszcz może sprzyjać zwalczaniu raka. Naukowcy z uniwersytetu Iowa odkryli, że nasz organizm potrzebuje przynajmniej niewielkiej ilości tłuszczu w sałatce po to, by przyswajał zawarte w warzywach składniki zwalczające raka.
Tłuszcz pomaga wchłaniać alfa i beta karoten, który zabezpiecza przed nowotworami i chorobami serca.
Eksperci jednak przestrzegają przed bogatymi w tłuszcz sosami, ich zdaniem dla tego, by zjeść wartościowy i zdrowy posiłek wystarczy nawet mały kawałek awokado czy żółtego sera. Są zdania, że większą korzyść przyniesie dieta zrównoważona niż pozbawiona tłuszczu lub z drugiej strony nadmiernie weń obfitująca.
Wnioski takie wysnuto z badania, jakiemu poddano kobiety i mężczyzn w wieku 19-28 lat. Podawano im sałatkę ze szpinaku, zieloną sałatę, pomidory i marchew polane włoskim sosem, zawierającym od 0,6 do 28 gr oliwy.
Komórki krwi pobierano od uczestników badania w 11 godz. po posiłku. Nie stwierdzono beta karotenu wśród tych, którzy żywili się sałatkami bez sosu, w przeciwieństwie do smakoszy raczących się niewielką ilością sosu.
Czyli jednak jeśli sałatka to z sosem? Złoty środek i umiar we wszystkim.