Trudno ich nie lubić
Trwa sezon na śliwki. Spożywane w formie surowej te wspaniałe owoce oddają najwięcej swoich cennych składników.
W śliwkach znajdziemy witaminę A, B oraz E, magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas. Śliwki znane są z tego, że działają relaksacyjnie i poprawiają humor. Ciemne odmiany owoców są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwmiażdżycowo.
Jednak największą sławę zyskały śliwki dzięki pozytywnemu wpływowi na trawienie. Są skuteczne w oczyszczaniu organizmu z toksyn i zapobiegają zaparciom. Dlatego zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Te cenne właściwości zawdzięczają dużej ilości pektyn.
Fosfor i żelazo zawarte w suszonych śliwkach służą małym dzieciom, wegetarianom i osobom będącym na lekkostrawnej diecie. Jedząc 3 suszone śliwki dziennie można wyregulować pracę układu pokarmowego.
Śliwek nie powinny jeść osoby chore na cukrzycę, mające problemy z trzustką i wątrobą. Należy też unikać przejadania się śliwkami, mogą bowiem powodować wzdęcia.