Truskawki: Samo zdrowie, tylko dlaczego nie mogę ich jeść?

article cover

Truskawki: Samo zdrowie, tylko dlaczego nie mogę ich jeść?

W czerwcu stragany uginają się od tych soczystych owoców. Trudno dyskutować z faktem, że Polacy kochaj truskawki. Smakują nadciągającym wielkimi krokami latem, a przy tym odżywiają i usprawniają procesów życiowych. Zawsze jest jednak jakieś „ale”, które doskonale obala mit idealności, przecież nie istnieje produkt doskonały. Również truskawki mają swoje wady, ale najpierw przyjrzyjmy się zaletom.
W czerwcu stragany uginają się od tych soczystych owoców. Trudno dyskutować z faktem, że Polacy kochaj truskawki. Smakują nadciągającym wielkimi krokami latem, a przy tym odżywiają i usprawniają procesów życiowych. Zawsze jest jednak jakieś „ale”, które doskonale obala mit idealności, przecież nie istnieje produkt doskonały. Również truskawki mają swoje wady, ale najpierw przyjrzyjmy się zaletom.
Przyszedł wreszcie czas na słynne „ale”. Choć truskawki są zdrowe i smaczne, nie wszyscy możemy się nimi objadać, a alergia nie jest jedynym kryterium wykluczającym. Truskawki bywają problematyczne przy dysfunkcjach jelitowych. Jak to, przecież zawierają błonnik i usprawniają perystaltykę? Tak, to wszystko prawda. Tylko, że ich maleńkie pestki mogą, przy wyjątkowo wrażliwym przewodzie pokarmowym, przynieść więcej szkód, niż pożytku. O co chodzi? Nadmiernie drażniąc ściany jelit, truskawki mogą doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć, albo biegunki. Masz wymagające trzewia? Jedz truskawki, byle z umiarem i obserwuj reakcję organizmu. W skrajnych przypadkach, zjedzone w nadmiarze, mogą przyczynić się do zaparć spastycznych. Kiedy do nich dochodzi? Najczęściej przy dużym stresie i zbyt wysokiej dawce błonnika. To relatywnie rzadkie, ale bardzo bolesne rodzaje zaparć. Bóle przy wypróżnianiu przyrównywane bywają do porodowych. Ewa Koza, mamsmak.com
Przyszedł wreszcie czas na słynne „ale”. Choć truskawki są zdrowe i smaczne, nie wszyscy możemy się nimi objadać, a alergia nie jest jedynym kryterium wykluczającym. Truskawki bywają problematyczne przy dysfunkcjach jelitowych. Jak to, przecież zawierają błonnik i usprawniają perystaltykę? Tak, to wszystko prawda. Tylko, że ich maleńkie pestki mogą, przy wyjątkowo wrażliwym przewodzie pokarmowym, przynieść więcej szkód, niż pożytku. O co chodzi? Nadmiernie drażniąc ściany jelit, truskawki mogą doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć, albo biegunki. Masz wymagające trzewia? Jedz truskawki, byle z umiarem i obserwuj reakcję organizmu. W skrajnych przypadkach, zjedzone w nadmiarze, mogą przyczynić się do zaparć spastycznych. Kiedy do nich dochodzi? Najczęściej przy dużym stresie i zbyt wysokiej dawce błonnika. To relatywnie rzadkie, ale bardzo bolesne rodzaje zaparć. Bóle przy wypróżnianiu przyrównywane bywają do porodowych. Ewa Koza, mamsmak.com
Są soczyste, niskokaloryczne i obfitują w błonnik. Będą więc dobrym wyborem dla osób, które podjęły wyzwanie redukcji masy ciała. Pomogą nawodnić komórki, a dzięki błonnikowi utrwalą uczucie sytości i pobudzą perystaltykę jelit. Bywają pomocne nawet przy wyjątkowo leniwym metabolizmie, ale nie zawsze – o tym za chwilę. Truskawki to bogactwo silnych antyoksydantów. Zawartością jednego ze sztandarowych - witaminy C, wygrywają nawet z cytrusami. Znajdziemy w nich jeszcze dwie ważne witaminy: A i E, które również działają przeciwutleniająco. Mamy więc w nich silny zestaw antyoksydantów, niezbędnych do walki z destrukcyjnymi wolnymi rodnikami. Te niesparowane atomy tlenowe przyspieszają procesy starzenia komórek, prowadząc do widocznych gołym okiem zmian na skórze, a także tych, których zobaczyć nie jesteśmy w stanie. Mowa na przykład o niszczycielskim działaniu wolnych rodników na komórki mózgowe. To ważne, by wybierając wartościowe produkty, wspierać organizm w codziennej walce z nierównym przeciwnikiem.
Są soczyste, niskokaloryczne i obfitują w błonnik. Będą więc dobrym wyborem dla osób, które podjęły wyzwanie redukcji masy ciała. Pomogą nawodnić komórki, a dzięki błonnikowi utrwalą uczucie sytości i pobudzą perystaltykę jelit. Bywają pomocne nawet przy wyjątkowo leniwym metabolizmie, ale nie zawsze – o tym za chwilę. Truskawki to bogactwo silnych antyoksydantów. Zawartością jednego ze sztandarowych - witaminy C, wygrywają nawet z cytrusami. Znajdziemy w nich jeszcze dwie ważne witaminy: A i E, które również działają przeciwutleniająco. Mamy więc w nich silny zestaw antyoksydantów, niezbędnych do walki z destrukcyjnymi wolnymi rodnikami. Te niesparowane atomy tlenowe przyspieszają procesy starzenia komórek, prowadząc do widocznych gołym okiem zmian na skórze, a także tych, których zobaczyć nie jesteśmy w stanie. Mowa na przykład o niszczycielskim działaniu wolnych rodników na komórki mózgowe. To ważne, by wybierając wartościowe produkty, wspierać organizm w codziennej walce z nierównym przeciwnikiem.
Truskawki są źródłem ważnego dla zdrowia krwi żelaza, którego biodostępność wzrasta w obecności witaminy C. Mamy więc w nich sprzymierzeńca w profilaktyce rozwoju anemii. Truskawki wspierają dotlenienie i odżywienie komórek. Poprawiają nastrój, nie tylko z uwagi na przyjemny smak, ale też dzięki zawartości witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę systemu nerwowego.
Truskawki są źródłem ważnego dla zdrowia krwi żelaza, którego biodostępność wzrasta w obecności witaminy C. Mamy więc w nich sprzymierzeńca w profilaktyce rozwoju anemii. Truskawki wspierają dotlenienie i odżywienie komórek. Poprawiają nastrój, nie tylko z uwagi na przyjemny smak, ale też dzięki zawartości witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę systemu nerwowego. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?